Pénz a csőben

A kormány jól döntött, hogy felgyorsította a támogatások kifizetését, ezzel munkahelyek sokaságát védi meg.

2021. 02. 03. 6:00
Pénz a csőben
2020.03.18. Budapest Korona vírus Budapestne, vendéglátás, tömegközlekedés, maszk Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Orbán-kormány vezette be a nemzeti konzultáció intézményét, melyet lépten-nyomon kritizált az ellenzék. Sportot űztek abból, hogy aktivistáikkal begyűjtsék az íveket, melyek szerintük semmi másra nem alkalmasak, mint propagandára. El sem tudják képzelni, hogy egy kormány nem csak négyévente kíváncsi a választók véleményére.

A kormány a legfontosabb kérdésekben fordult az emberekhez. A konzultáció azt mutatja, hogy a döntéshozók meghallják a nép hangját. Ez most is így történt. Kérdőívek nélkül is érzékelte a kabinet, hogy a vendéglátóipart és a turizmus a lehető legkeményebben érinti a járvány nyomában pusztító válság. A bértámogatási rendszer gépezetébe homokszem került, a bürokrácia lassította a kifizetést, a vállalkozások egyre nehezebben bírták fizetni az alkalmazottakat. Veszélybe kerültek a munkahelyek, melyek megőrzését zászlajára tűzte a kormány.

A foglalkoztatás bővítése adta és adja a gazdaságpolitika gerincét. Ez nem csak a szavak szintjén van így, hiszen 2010 óta 850 ezer emberrel nőtt a foglalkoztatottak száma. A vírus azonban könyörtelen, sem az egészséget, sem a gazdasági eredményeket nem kíméli.

A döntéshozók, látva a problémát, korrigáltak. Ahogy mai lapszámunkban írjuk: az utólagos finanszírozás helyett az igénylők előre megkapják majd az állami bértámogatást. Sőt a kormányzat február ­végéig egy összegben kifizeti a pénzt. Ennek köszönhetően sokan fellélegezhetnek, a mentőöv a vállalkozások túlélését jelenti. Ezzel jelentősen megnő az esélye annak, hogy az is kibírja a szigorítások feloldásáig, aki már temette a cégét, munkahelyét.

A koronavírus olyan helyzetet teremtett, amelyet a többség szinte csak a történelemkönyvekben olvasott. Minden bizonnyal senki nem gondolt arra, hogy egy vírus miatt maszkban kell közlekedni, kijárási tilalom korlátozza a megszokott életvitelt és az idősebb családtagokkal érdemes kerülni a személyes találkozásokat. Történelmi időket élünk, még ha nem is a szép arcát mutatja a jelen. Ez pedig mindenkit próbára tesz. Kormányokat, vállalkozásokat, családokat és minden egyes embert. Még akkor is, ha a nehézségek nem mindenkit érintenek egyformán.

A magyar gazdaság nem került padlóra, de egyes ágazatai lefagytak. Aki vendéglátásból él, most azt kérdezi, hogy miért nem nyithat ki. A válaszért érdemes túlnézni a határainkon. Portugáliában úgy visszaütött a karácsonyi enyhítés, hogy az ország egészségügyi ellátórendszere az összeomlás szélére sodródott. Az ottani védekezésbe most bekapcsolódik a német hadsereg is! Százezer főre vetítve 820,7 új fertőzöttet regisztráltak egyetlen egy hét alatt. Ennél rosszabb adat eddig nem volt még a világon. Az országban elszabadult koronavírus a korábbiaknál jóval fertőzőképesebb.

Van-e annál józanabb döntés, hogy az átoltásig fenntartsa egy kormány a szigorításokat? Nincs, ezért nem lehet feloldani a korlátozásokat Magyarországon sem. Amíg lék van egy hajón, amíg folyik be a víz, addig nem lehet hátradőlni és élvezni a tengeri utazást. Most a mentés ideje van. Biztonságban el kell jutni a kikötőig. A biztonságot a járványban a vakcina jelenti.

Ha most a döntéshozók enyhítenek, akkor sokkal rosszabb helyzetbe kerülhetünk, mint jelenleg vagyunk. Már látszik a fény az alagút végén, van kiút ebből az elkeserítő állapotból. Most nem szabad meghátrálni. A kormány jól döntött, hogy felgyorsította a támogatások kifizetését. Azontúl, hogy munkahelyek sokaságát védi meg ezzel, azt is üzeni: kész változtatni azon, ami nem működik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.