időjárás 2°C Mária 2022. december 8.
logo

Karácsony iskolastopja

Megyeri Dávid
2021.09.01. 06:00 2021.09.01. 06:38
Karácsony iskolastopja

Úgy tűnik, Karácsony Gergely értelmetlen nyilatkozatait mindig egy újabbal igyekszik kompenzálni. Amikor júliusban a Blaha Lujza téren tartott sajtótájékoztatójáról negyedórát késett, megkérdezték tőle: miért késett, csak nem autóval jött és dugóba került? Akkor a főpolgármester némi hatásosnak szánt szünet után hamiskás mosollyal annyit mondott: Busszal jöttem. Karigeri ezt poénnak szánta, csakhogy rendkívül visszás volt, hogy éppen Budapest feje pellengérezi ki azt a közösségi közlekedést, ami az ő felelősségi körébe tartozik. Ezt a blamát azért elevenítjük fel, mert most azt nyilatkozta a szeptember elsejei iskolakezdés kapcsán: „Szeretnénk, ha mindenki élne a lehetőséggel, hogy a közösségi közlekedést használja.” Azt is mondta a főpolgármesteri tisztséget mellékállásban, a Párbeszéd miniszterelnökjelölt-jelöltsége mellett mintegy szabadidős elfoglaltságként űző politikus: „készüljenek föl a budapesti közlekedők a torlódásokra.”

Vagyis a megélhetési fővárosvezető annak a tömegközlekedésnek a használatára biztatja a gondjaira bízott budapestieket, amelyen ő is csak gúnyolódni tudott, mert állítólag amiatt késett el saját sajtóeseményéről. Azóta viszont a helyzet látványosan tovább romlott a sok provokatívan egy időben, jókora késéssel indított felújítási munkálattól. Tehát azt akarja: késsenek el már a tanévkezdés napján a gyerekek az iskolából, ők se izgassák magukat olyan kispolgári hiábavalóságokkal, mint a pontosság, lelkiismeretesség. Úgy látszik, szerinte az embereket már apró gyermekkorban a linkségre is érzékenyíteni kell.

A másik mondata is mellbevágó volt annak a politikusnak, aki úgy viselkedik, mintha neki az unaloműző szemlélődésen kívül semmi köze nem volna a főváros ügyeihez. Azzal ugyanis, hogy azt javasolta: mindenki készüljön fel a torlódásokra, azt mondta: fogadja el mindenki az állandó dugókat, mert mást úgysem tehet, mint belenyugszik a permanens káoszba. Még kegyet is gyakorolt saját fogalmai szerint az iskolásokkal, amikor nem arra buzdította őket, mint az autósokat: ha nagy a dugó és nem bírnak a csúcsforgalommal, menjenek gyalog.

A közlekedési felfordulásra való érzékenyítésben megnyilvánul a liberálisnak mondott utókommunista, nyílt társadalmas blöffoldalnak az a szándéka, hogy az emberek ne megoldani próbálják a problémákat, hanem legyenek velük szemben elfogadók, és tanuljanak meg velük együtt élni. És Karácsonyt, Gyurcsány Ferenc jó tanítványát, hűséges végrehajtóját nem olyan fából faragták, hogy bármiben is szembemenjen a globáltrendi agyvesztő vonallal.

Ezért ne számítson senki arra, hogy nem lesz kemény küzdelem az iskolákba, munkahelyekre történő eljutás. A fővárosiak azonban az önkormányzati hatalomátvétel óta eltelt csaknem két év alatt olyan kiképzésben részesültek, hogy egy újabb survivor-show már nem jelent akadályt nekik.

A budapestiek rendelkeznek egy olyan képességgel, amivel a baloldali fiktív pártaprólék vezére nem: a tanulékonysággal. Meglehet ugyanis, hogy a DK elnökének zsebéből kikandikáló Karigeri a maga módján egy összevont Stop, tanulás! Stop, közlekedés! Stop, sport! és Stop, józan ész! kampánnyal kísérel meg válaszolni a Fidesz Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! petíciójára. Joggal félhet azonban attól, hogy ez a terve is kudarcba fullad. Az emberek lábbal fognak szavazni: eljutnak az iskolákba, a munkahelyekre, ahogy támogatják a kormányzati fejlesztéseket is az egyetemi élet felvirágoztatásától kezdve az atlétikai vb megrendezéséig. De soha nem fogják elfelejteni, kiknek köszönhetik a mai megpróbáltatásaikat.

A borítókép Mirkó István felvétele

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.