időjárás 36°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Ez a szankció lesz a végső

PILHÁL TAMÁS
2022.05.12. 06:00 2022.05.12. 06:53
Ez a szankció lesz a végső

Az oroszok elleni olajembargó minden bizonnyal az évszázad ötlete, kitalálóit szoborba (vagy betonba) kellene önteni. Egyrészt az intézkedés beharangozása (meg a többi, már végrehajtott szankció) olyan pompásra sikerült, hogy Oroszország – amelyet állítólag móresre akarnak tanítani – köszöni szépen, megduplázta bevételeit az elmúlt két hónapban az unió­nak eladott energiahordozókból. Tudniillik: a szankciós ostor pattogtatásával Washington és a félkegyelmű Brüsszel sikeresen fölverte az olaj, a földgáz és a szén árát. A Centre for Research on Energy and Clean Air nevű kutatóintézet szerint az Európai Unió 44 milliárd eurót fizetett az oroszoknak márciusban és áprilisban, ami 22 milliárdos havi átlag, miközben tavaly a havi átlag csupán 12 milliárd euró volt. Vlagyimir Putyinnak tehát nemcsak új tankokat kell gyártatnia a kilőttek helyére, hanem új trezorokat is, hogy legyen hová gyömöszölnie a szankciók miatti extraprofitot. Ursulának és éles elméjű haverjainak e helyről is gratulálok!

Másfelől az orosz olajembargó azért is pazar ötlet, mert ha végül tényleg bekövetkezne, akkor nem pisztollyal lőnénk magunkat lábon, hanem légvédelmi ágyúval homlokon. Lenullázott gazdaság, csődbe ment cégek, pokoli infláció és munkanélküliség szakadna ránk, de legalább értéktelen húszezresekkel fűthetnénk télen. Az oroszok vígan vinnék az olajukat Ázsiába. Ötvenes IQ fölött mindenki fölfogja: nem Putyinnal tolunk ki – kizárólag magunkkal. Közben egymásnak adja a karmelita kolostor kilincsét Von der Leyen és Macron, hátha rá tudják bírni miniszterelnökünket, ne vétózzon. Hogy használnak-e az „érveik” (a piti zsarolás), arra azért nem vennék mérget.

Van itt egy harmadik, kevesebbet emlegetett szempont is olajügyben. A környezetvédelem. Évekig ment a hülyítés, hogy klímakatasztrófa van miattunk, mert merészelünk autózni, szén-dioxidot kilélegezni, élni, illetve marhahúst enni, noha a marhák metánt szellentenek, az pedig elpusztítja a bolygót. Hogy merészeljük?! – csapkodta az asztalt a klímajugend reklámarca New Yorkban, majd felült a különrepülőjére, és hazapöfögött. Együnk bogarakat! – követeli a zöldmaffia.

Továbbá: ne szüljünk gyerekeket (legfeljebb a férfiak)! Most viszont ugyanezek mélyeket hallgatnak, amikor Brüsszel kanadaival tervezi kiváltani az orosz olajat. A kanadai olajhomok-bányászat úgy néz ki, hogy kapásból kiirtják az ott lévő növényzetet, erdőket. A technológia rettenetesen környezetszennyező, akár harmadával több üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, mint a hagyományos kitermelésnél. Végül egy lepusztított, Mad Max-szerű táj marad hátra, Greta Thunberg rémálmainak világa. Majd elfelejtettem: a kinyert katyvaszt hatalmas tankerekkel hurcolják Európába – miként az orosz gáz helyett egyre erőszakosabban ajánlgatott, méregdrága, de legalább szintén bolygópusztító, cseppfolyósított amerikai palagázt. S ugye, mennyivel erkölcsösebb amerikait vagy kanadait venni, hiszen ők nem ukránokat szoktak bombázni – hanem arabokat…

Kérdés, hol a ménkűben kóborolnak ilyenkor a „méregzöld” politikusok, a Jávor Benedekek? Megmondom: álomfizetésért ücsörögnek klimatizált brüsszeli irodáikban, s rikácsolva követelik az olcsó, környezetbarátabb orosz olaj meg gáz betiltását. Mi fagyjunk csak meg télen – de nyugi, ők nem fognak. Talán még a palagázcégek is utalnak nekik kis sikerdíjat, ha Európát végre sikerül teljesen hazavágniuk.

Borítókép: Százhalombattai dunai finomító (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.