idezojelek

Veszélyes játszma

Amikor 2022-re koccintottunk szilveszterkor, még nem sejtettük, hogy az év jelentős részét uralni fogja az orosz–ukrán háború.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined

Amikor 2022-re koccintontunk szilveszterkor, még nem sejtettük, hogy az év jelentős részét uralja az orosz–ukrán háború, a szomszédjaikat – így minket – is érintő káros mellékhatásaival együtt. De látva az egész Európát felkavaró (energia)biztonsági és gazdasági válságot, most legalább érdemes lenne kölcsönösen törekednünk a károk minimalizálására. Sajnos a Litvánia és Lengyelország közé ékelődő orosz exklávéval, Kalinyingráddal kapcsolatos friss fejlemények nem éppen megnyugtatóak, és – ahogyan az orosz–ukrán konfliktus főszereplői – az ebben érintettek is történelmi terheket cipelnek. Az aktuálpolitika csúf fintora lenne, ha Immanuel Kant, az „örök béke” filozófusának szülő- és nyughelye, a valamikori Königsberg a mostaninál is kiterjedtebb és pusztítóbb háború színterévé válna – amennyiben a szembenálló feleket cserben hagyná a józan eszük. A Moszkvával szemben hagyományosan és most is negatív érzelmeket tápláló Litvánia – amelynek nemrég az oroszoktól való függetlenségét is elvitatták – ugyan kis ország, de az Európai Unió mellett a NATO-nak is a tagja. Ezért különösen aggasztó, hogy az egymilliós Kalinyingrádra vonatkozó blokádfenyegetés azt is kockáztatja, hogy a Nyugat a mostani proxyhadviselésen túl közvetlenül is háborúba sodródhat az oroszokkal. Ez példátlan lenne, és el kell kerülni. De – minden riogatás nélkül – Ferenc Ferdinánd lelövésekor sem gondolta senki, hogy a folytatásba tízmilliók halnak bele.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tét nem csak az oroszoktól minden erőfeszítésük dacára energetikailag függő litvánok áramellátása. A stratégiai fekvésű Kalinyingrád orosz támaszpont is, az idősebb diplomaták pedig emlékeznek arra, hogy Vlagyimir Vlagyimirovicsnak már évtizedekkel ezelőtt, szentpétervári másodhegedűsként is mániája volt az orosz lakosság védelme, akárhol éljenek is. A Baltikumban például komoly kisebbséget alkotnak. A lehető legriasztóbb ötletnek tűnik a hidegháborús forgatókönyveket, a kubai rakétaválságot és a nyugat-berlini légihidat ötvöző feszültségkeltés Kalinyingrádban. A diplomáciai álmoskönyv szerint nem provokálunk – NATO-tagként sem – egy nálunk ötvenszer népesebb szomszédot, atomhatalmat meg főleg nem. Igen, valóban csúnyán viselkednek. De akkor sem. EU-szankciókra hivatkozva sem.

Nem mintha ez háborús körülmények között nagyon számítana – bár az Európai Parlamenttől éppenséggel elvárnánk, hogy még a strandszünet előtt fűzzön le emiatt is egy jogállamisági eljárást a dossziéba –, de a nemzetközi szerződések értelmében jogszerűtlen blokád alá venni a civil lakosságot. A litván fenyegetés az élelmiszer-ellátásra még nem terjed ki (de az üzemanyagra lassan igen), miközben a tartós blokád a történelmi tapasztalatok szerint nem babazsúr kakaós kuglóffal. – Nézze, én kész vagyok megpróbálni a légihidat. Nem tudom garantálni, hogy működik, és biztos vagyok benne, hogy még a legjobb esetben is fázni, éhezni fognak az emberek. És ha a berliniek nem tartanak ki, elbukik az egész – mondta a nyugat-berlini blokád következményeiről annak idején Lucius Clay, az illetékes amerikai tábornok.

A háborúk velejárója, hogy a felek keresik egymás gyenge pontjait. Európa kész volt bevetni az energiafegyvert is az oroszokkal szemben, elfelejtve, hogy az egymásrautaltság nem egyirányú utca: a szankciók nekünk is fájnak, még jobban, mint odaát. De talán óvatosabban kellene bánni az orosz lakosságot közvetlenül fenyegető lépésekkel, amelyek akár irracionális választ is kiválthatnak a Kremlből. Már persze akkor áll ez, ha Európának is az a célja, mint Magyarországnak: a mielőbbi tűzszünet és béke, valamint annak elkerülése, hogy belesodródjunk az ukrajnai háborúba.

Borítókép: Tűzoltók egy lángoló épületnél a dél-ukrajnai Mikolajivban egy orosz tüzérségi támadás után (Fotó: MTI/AP/George Ivanchenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.