idezojelek

Dollárlady halálra ölel

Most már nyíltan megy a játék a 2026-os magyarországi választásokra.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined

Érdemes újra elővenni a Die Zeit – legkevésbé sem jobboldali – német hetilap csaknem nyolc évvel ezelőtti cikkét („Megvették az amcsik a Majdant?”) , amely a már akkor is Ukrajnára költött amerikai milliárdok nyomán fejtegette Washington befolyásszerzését. A 2014-ig Ukrajnába pumpált ötmilliárdot részben a USAID, az Egyesült Államok fejlesztési ügynöksége folyósította, amelyről a Die Zeit azt írja, politikai eszköz, amely soha nem feledkezik meg a politikai céljairól.

Ez most azért lett aktuális, mert a napokban Budapesten járt Samantha Power, a USAID vezetője, aki – az amerikai nagykövetség virágnyelven megfogalmazott ismertetése szerint – fiatalokkal sétálva (!) megállapította: megvan bennük a lehetőség, hogy „pozitív változásokat idézzenek elő”. Majd olyan (Soros-)szervezetek képviselői előtt, mint a Magyar Helsinki Bizottság vagy a Transparency International, a USAID újraindított programjáról beszélt, amelynek célja „a demokrácia támogatása” Közép-Európában. A végén jön a lényeg, elvégre ha Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen, akkor a liberális médiát sem fogják. „Független újságírókkal és a médiával foglalkozó civil szervezetek képviselőivel” találkozva „szó volt a fenntartható bevételi források megteremtésének lehetőségeiről is”. Fenntartható bevételi források, nemde? Ezt a Zsötem című filmben Lukáts Andor még úgy fogalmazta meg a két lánynak, akiket éppen eladott a leg­ősibb mesterség gyakorlására: „Ti majd kaptok egy összeget...”

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Power – sajnálatosan beszélő nevének jelentése: erő, hatalom – túlzás nélkül a balliberális amerikai külpolitika egyik fő alakítója, Barack Obama egykori tanácsadója, ENSZ-nagykövete, nem mellesleg David Pressman itteni nagykövet korábbi főnöke. Demonstratív budapesti felvonulása azt jelenti: 

most már nyíltan megy a játék a 2026-os magyarországi választásokra.

De az sem biztos, hogy akarnak addig várni. Victoria („Ötmilliárd”) Nuland – a washingtoni külügy első számú héjája – 2014 elején egy lehallgatott beszélgetés szerint telefonon tollba mondta a kijevi amerikai nagykövetnek, kik legyenek benne a következő ukrán kormányban. Viktor Janukovicsot, az oroszbarát elnököt hetekkel később űzte el a kijevi főtérről elnevezett „Majdan-forradalom”, amelyről egyszer majd kiszámolják, mekkora szerepe lehetett benne az ötmilliárd zöldhasúnak.

A magyarországi ellenzékhez eddig is gurultak a dollárok: Soros Györgytől, a nevetséges módon mikroadományoknak nevezett utalásokból, illetve az amerikai kormánytól a Telexnek is csurrant-cseppent háromszázmillió forint. De a USAID új programja „a demokrácia fenntartására” szintet lép a hétmilliárd forintjával. Samantha Powernek nem kell Dobrev Klárával vagy Donáth Annával találkoznia, hogy eléjük pakolja a kötegeket egy gurulós bőröndből, amelyet még Eva Kailival közösen vásároltak. A USAID nem pancser módjára pénzel pártokat, hanem a magyarországi ellenzék „civil” hátországát stafírozza ki, hogy az – akárcsak Kijevben – ütőképes tömeget kovácsoljon egy atomizált szavazótáborból. Hátha így valamivel kevésbé lóg ki a lóláb. De annyira azért mégis kilóg, hogy már a tengerentúlon is szemet szúrjon. William Wolfe, a Trump-kormány helyettes államtitkára szerint a Soros-szervezetek most a „kulturális marxizmus” terjesztésére, a konzervatív magyar társadalom aláásására kapnak amerikai közpénzt. Az American Conservative című lap pedig azon ironizál,

sosem jó, ha Samantha Power azt mondja, a városban van, és kész segíteni.

Valóban, mi is megspórolnánk magunknak a Dollárlady ölelését, mielőtt nagy igyekeztében halálra szeretné a magyar társadalmat.

Borítókép: Samantha Power, a USAID vezetője (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Tizenkét héttel később

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Kik követik Magyar Pétert?

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Ezek bizony mindig ugyanazok!

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

„Az árulónak ne bocsáss meg soha”

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.