idezojelek

Brezsnyev él

Arra azért kíváncsi lennék, hogy akik Trumpot elmebetegnek tartják, mit mondanak a mostani csúcsmenedzser napi termékbemutatóiról.

Cikk kép: undefined
2023. 07. 17. 4:58
Fotó: Shawn Thew

Én még emlékszem rá.

Demizsonná püffedt fejjel totyogott, időnként megzörrentek kitüntetései, amelyek a talpától a feje búbjáig beborították, hogy ne csak látszódjon, hallatsszon is, amikor érkezik. Partnereit nyelves csókkal köszöntötte, ha pedig kapitalista országfővel találkozott, kínosan toporgott, nehogy hirtelen vizelés, hanem gyümölcsöző eszmecsere legyen a vége.

Nem mondom, hogy hiányzott egy pillanatig is, különösen mert utódai, Andropov és Csernyenko nem kevésbé voltak gonoszak, illetőleg szenilisek, mégis tény, hogy amikor meghalt, egy kicsit mindannyian azt hittük a 6/b-ben, hogy atomháború következik. Mára megnyugodtam. 

Brezsnyev ugyanis él, ráadásul nem pusztán előveszi a „nagy októberit”, ahogyan Petri György oly találóan leírta, de újszerű élményeket is szerez milliárdnyi rajongójának.

Marx nem tudta, de a lélekvándorlás komoly dolog. Brezsnyev lelke nem enyészett el azonnal, és nem is költözött bele egy pincebogárba, hanem a tengerentúlon született újjá. És ha már Moszkvában oly magasra szállt az a bolsevik lélek, újjászületett hát az Egyesült Államok 46. elnökeként, nem kisebb bolsevikként, mint előző életében.

Évek óta rémülten figyelem, mi következik. Olykor elcsúszkál, egyszer, kétszer, harmadszor is, hol repülőgép lépcsőjén, hol kadétok előtt. Kacsázik, puffan, majd tápászkodik és hülyén vigyorog. Időnként elszundít nemzetközi tárgyalásokon. Vagy gratulál olyan embereknek, akik nincsenek is a színpadon. A minap pedig beleharapott egy kislány vállába. Mondom, Brezsnyev él, de minekutána a kapitalisták mohók, az újjászületett géniusz már nemcsak felolvas a súgógépről, de előtte minket, normális nézőket is megkínoz egy kissé.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Arra azért kíváncsi lennék, hogy akik Trumpot elmebetegnek tartják, mit mondanak a mostani csúcsmenedzser napi termékbemutatóiról.

Meghallgatnám Pressman nagykövetet is, hogy szerinte Joe Iljics Biden el tud-e még számolni háromig. El kellene gondolkodnunk továbbá együtt, közösen, derék szövetségesként, hogy amikor Washingtonban nap nap után egy magatehetetlen „elnök” teszi nevetségessé a hazájukat, vajon mi a ménkűt óhajt ezzel kifejezni a világ első számú hatalma.

Feltéve és megengedve, hogy a hatalom valódi birtokosai eljutottak arra a pontra, hogy Biden alkalmas, mert elég, ha ott van, ahol, és mondhat bármit, attól az események még úgy zajlanak, ahogyan azt mások elrendelik, mégis szekunder szégyenérzet marcangol bennünket. Eszünkbe jut Kennedy elnök, akinek gerincproblémáit nem közölték a nyilvánossággal, mert a hidegháborúban ezzel is egy kicsit teret vesztettek volna. Vagy Bush elnök, akit oly gyakran említettek újjászületett keresztényként, hogy az üres üvegekről a végén már szó sem esett. 

Valamikor Amerika így működött. Nem volt tolerancia-hónap, ahol hollywoodi színészek, politikusok vagy a sarki fűszeres mindenkinek elregélte furcsa magánéleti szokásait, és ezekért még ünnepelni is illett őket. Semmi ilyesmi nem történt. Amerika nagyjából olyan volt, mint a hősei a filmvásznon. És itt most feltétlenül A hét mesterlövészre gondolok, nem pedig a Túl a barátságon-ra.

Brezsnyev történetének vége közismert. Megjött Gorbacsov, utána Jelcin, Oroszország pedig egy időre elmerült a sárban. Akik az országot vezették, remekül kifejezték a külvilág számára, hol tart a nemzet, milyenek a közállapotok. 

Washingtonban egyvalamit nem szabadna most sem elfelejteni: aki nem foglalkozik a külcsínnel, és lebecsüli az emberek politikai komfortigényeit, talán nehezebb fejtörők megoldására is alkalmatlan. Nyugodtak lehetünk: az effajta tehetetlenség a végén mindig holtbiztosan kiderül.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az észak-amerikai építőipari szakszervezet konferenciáján Washingtonban 2023. április 25-én. Biden bejelentette, hogy jelölteti magát a 2024-es elnökválasztáson (Forrás: MTI/EPA pool/Shawn Thew)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Pillanatképek a tébolyult Európából

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Így kell harcolni Magyar Péter ellen

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.