idezojelek

Bankrabló

Az nem elég, ha saját magunkra azt mondjuk, hogy zöldek vagyunk, és kinevezzük magunkat a zöldség apostolaivá.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined
Fotó: Kurucz Árpád

Zöldpolitikára szükség van, a környezetvédelem alapvetően fontos mindenhol, nemcsak Európában, de nálunk, ahol annyira kedvezőek a klimatikus viszonyok és olyan mértékben urbanizált a vidék, rá­adásul még pénzünk is van megvédeni a földünket, kiemelt kötelesség erre koncentrálni. De az nem elég, ha saját magunkra azt mondjuk, hogy zöldek vagyunk, és kinevezzük magunkat a zöldség apostolaivá.
 

Az nem zöldpolitika, hogy autóról biciklire kényszerítünk embereket, hogy a megújuló energiahordozókat előtérbe helyezzük, és hagyjuk, hogy a fosszilis eredetű energia szitokszó legyen.

Ez egyszerű populizmus. Az ember ugyanis nem így működik, nem ilyen egyszerű gépezet, amely oda megy, ahová irányítják. Karácsony nyilvánvalóan nem irányít semmit Budapesten, csak átvették a segítői azokat a paneleket, amelyeket valami távoli vidéken felvázoltak nekik, és a budapesti főpolgármester betanult. A bicikli jó, az autó rossz. Ő persze továbbra is autóval közlekedik, rendre áthágva a szabályokat, de olyan imázzsal, mintha ő valójában kerékpáros volna. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilóg a lóláb, hiszen Karácsony csak egy iszonyatosan amatőr álpolitikus, akinek egyetlen célja az, hogy szembeforduljon a kormánnyal. Az összes lépés, amelyet a főváros vezetőjeként megtesz, kizárólag belpolitikailag értelmezhető, semmi köze a város irányításához. Mert persze itt pénzről is szó van, sok-sok pénzről, tisztára mosott, furcsán befektetett, bizonyos emberek által mozgatott összegekről. Elég egyértelmű, hogy a szálak nagyon messzire vezetnek, a nyomozás majd kideríti, mennyire. 

A feladat Karácsony kapcsán az, hogy a bicajos imázst fenntartva sikerüljön valamilyen elfogadható gúnyát ráhúzni a teszetosza politikusra, hogy ne csak az süssön róla, hogy utálja Orbán Viktort.
Erre való a zöldpolitika 2023-ban. Világszerte erről szól, sárba tiporva a valódi környezetvédelmet. Hatalmas mozgalom ez, és mivel zöld, ezért alapvetően jónak tartják mindenhol. 

A zöldpolitikai törekvésekkel szembemenni jelenleg gyerekgyilkossággal egyenértékű, aki megkérdőjelezi a lefektetett, sokszor a realitástól teljesen elrugaszkodott célok elérésének lehetőségét, az megveszekedett őrült, vagy akár náci.

 De a világ megváltozott, sőt gyorsulva változik, egy-egy divathullám hamar, nagyon hamar felröppen és elenyészik. Főleg akkor, ha a virtuális világra koncentrál egy politikai erő, akkor ugyanis nem valódi emberek szavaznak rájuk, hanem avatárok, akik aktuális hangulatuktól függően szimpátialájkot tesznek a nevük mellé. Ebből viszont soha nem lesz aktuális, valóságos, papírra tollal behúzott iksz, hiszen az egész ideológia hamis, a megvalósítás pedig amatőr.
Az amatőr politizálás pedig legalább akkora bűn, mint a hazudozás. Azt mutatja, hogy egy adott párt úgy érzi, neki igaza van, így semmi értelme elvégezni az aprómunkát, amely hitelessé teszi őket. A zöldekre világszerte jellemző az elképesztő gőg, amellyel az egyszeri embert lenézik, mert nem pontosan ugyanúgy gondolkodik, ahogy a párt. 

Nehéz is velük szövetkezni, mert valódi tömegek nem állnak mögöttük, viszont borzasztóan agresszívak, s ezzel együtt amatőrök.

 

A bankrablós filmekben mindig az a legizgalmasabb, hogy a betörők mindenre gondolnak, az összes kis hibát is megpróbálják elkerülni, nehogy a nyomukra akadjanak később a rendőrök. Karácsony Gergelyék olyanok, akik a bankrablás elején belebámulnak a kamerába, egymást teljes néven szólítják, elfelejtenek kesztyűt húzni, rágyújtanak egy cigire a páncélteremben, majd busszal és metróval próbálnak elmenekülni a helyszínről. Vagy biciklivel.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester biciklin, mögötte Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester teker (Fotó: Kurucz Árpád)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Célkeresztben az etnikai politizálás

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.