idezojelek

Zárcsere Vásárhelyen

Közös szégyenünk, hogy Márki-Zay Péter és köre basáskodhat a büszke, polgári, magyar és református Hódmezővásárhelyen.

Cikk kép: undefined

Az ember persze nem úgy készül, hogy állandóan Márki-Zay Péterről ír vezércikket. Még az sem igaz, hogy a vásárhelyi reformátusokkal folytatott szégyenletes viaskodása kirívó esemény volna közéleti pályafutásában. A bonyolult, de annál egyértelműbb helyzet feloldása nem a mi feladatunk, de azért állapítsuk meg: ebben a vitában a reformátusoknak van igazuk. Igazuk van a törvény szerint, igazuk van erkölcsi értelemben. Amikor Márki-Zay zárat cseréltet (!), holnap talán körülkeríti, holnapután pedig verőlegényekkel biztosítja a szóban forgó épületet, akkor a saját választóinak, Hódmezővásárhely polgárainak árt a leginkább.

Mert azt rögtön az elején tisztázzuk: az egyházak nem azért működtetnek oktatási intézményeket, mert hatalmat akarnak bárki felett. Hanem azért, mert ha ők nem működtetnek, akkor más nem tudja, nem akarja elvégezni a feladatot.

Se szeri, se száma az országban azoknak a településeknek, ahol az oktatást egyszerűen nem lehetne biztosítani, ha valamelyik egyház nem segítene. Ezért elismerés, nem pedig hadüzenet jár nekik. Mindazoknak tehát, akik nem jutottak el a nagyon is indokolt kérdésig, hogy tulajdonképpen ki képviseli ebben a vitában a gyerekek és a családok érdekeit, egyidejűleg el kellene gondolkodni arról is, ki akarta ellehetetleníteni a tanulók iskolakezdését.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bevallom, nekem tökéletesen elegem van a kétszínű álkeresztyén szövegekből is. Márki-Zay és barátai látszólag kifogástalan hívők, legalábbis rendre alapos kiképzést kapunk tőlük a saját földi üdvtörténetükről. Aztán zárat cserélnek az épületen, megpróbálják elzavarni a gyerekeket az iskolából, elvágni az utakat, belegázolni a vetésbe. Ilyesmit utoljára a kommunisták végeztek Hódmezővásárhelyen, ugyanezzel a sunyi gyűlölettel, a saját érdekükben. Számomra Márki-Zay, Perintfalvi, Lukácsi, Molnár Róbert és a többi ezért nem keresztyén. Semmit nem érzékelek belőlük, csak azt, hogy miközben semmihez nem értenek, lerombolnának mindent, ami a magyar és keresztyén emberek javát szolgálja.

Ugyanakkor Hódmezővásárhely nem Márki-Zay tulajdona. Ez a város még akkor is lesz, működik majd, amikor erre az emberre már lázálomként sem emlékszünk már. Arról se feledkezzünk el, hogy a polgármester a köz szolgája, választott tisztségviselő. Semmi nem az övé, semmit nem birtokol, pusztán képviseli azokat, akik – egy nagyon rossz pillanatban – bizalmat szavaztak neki. Tényleg: miféle keresztyén is volna Márki-Zay Péter? Kit képvisel abban a városban, ami mégiscsak a Bethlen Gimnáziumról, az Ótemplomról, Németh Lászlóról, a helyi gyülekezetekről, csupa-csupa református szimbólumról, alakról híres a Kárpát-medencében? Vagy már a vásárhelyi múlt és jelen sem számít? Csak a szemforgató, farizeus szólamok, a kommunista tempó, a szégyenletes rombolás? Egyáltalán milyen alapja van ezek után annak, hogy ez az ember bárkit és bármit képviseljen a városban? Ezek a kérdések még akkor is aktuálisak, ha tegnap a vásárhelyi vezetés részben visszavonulót fújt, gyávaságból vagy kényszerből, végül is mindegy.

Ez ugyanis már nem is politika. Hanem köztisztasági kérdés.

Közös szégyenünk, hogy Márki-Zay Péter és köre – pontosabban néhány maradék híve, aki még nem menekült el a süllyedő hajóról – basáskodhat a büszke, polgári, magyar és református Hódmezővásárhelyen. Éppen ezért ennek a történetnek legközelebb véget kell vetni. Végleg, visszafordíthatatlanul, hogy újra béke legyen a békétlen városban.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Facebook/Márki-Zay Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.