idezojelek

Vudu és lumbágó

Ez is egyfajta szappanopera, igaz, a leghitványabb fajtából. Az európai parlamenti vuduszeánszokról beszélek.

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás
Cikk kép: undefined
Fotó: Hans Lucas / AFP

Ez is egyfajta szappanopera, igaz, a leghitványabb fajtából. Az európai parlamenti vuduszeánszokról beszélek. Néhány mazochistán kívül nem sokan várják a sorozat folytatását, a többség inkább azt szeretné, mihamarabb legyenek már túl a kínjaikon, össznépileg vonuljanak nyugdíjba. Előtte azért a szájkosaraikat adják le a szertárban. A szereplők már ránézésre fizikai fájdalmat okoznak – hát még, amikor megszólalnak. Ám mégis odakuporodsz a monitor elé, hogy megnézd a folytatást. 

Egyrészt megszokásból, meg hátha valami csoda történik, s a buta, de legalább gonosz főszereplők ezúttal kivételesen nem a transzvécék fontosságáról, az alapvető genderjogokról, a kötelező óvodai LMBTQ-mesékről, az Ukrajnába pumpálandó csilliárdokról vagy Magyarország kivéreztetéséről üvöltöznek. Aztán persze, gyorsan észleled: de, már megint arról.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miként tegnap is. Ezt a szeánszot azért hívták össze, hogy számon kérjék az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökét, miért fizették ki a Magyarországnak járó pénzek egy részét. Hogy képzelik! 

Bazári megjelenésű, rókaképű, beszédhibás nénik-bácsik üvöltöztek össze-vissza arról, hogy Magyarország így meg úgy, egy eurócentet sem szabad nekünk adni, térdre kell minket kényszeríteni.

 A leghevesebben Guy Verhofstadt döfködte a piros-fehér-zöld vudubábut. Közölte: nem szabad engedni az orbáni zsarolásnak, nem megegyezésre kell törekedni. Megfenyegette Orbán Viktort: ha tovább akadályozza, hogy Ukrajnába toljanak ötvenmilliárd eurót, akkor „nagy bajba kerül”. Így mondta. Nem tudom, pontosan milyen bajra célzott a fess belga. Talán fekete autót küld Orbánnak? Vagy lófejet? Netán puccsot szervez? Szivárványos forradalmat? Mindezt együtt? Mint az Edda-slágerben: 

Az új műsor lassan készül, / hamisnak hallom a régi dallamot, / mindig és mindig újrakezdik, / szerintem fárasztó nekik.

 Mondjuk, nekünk is az.

Von der Leyen bizottsági elnök asszony magyarázkodott egy sort arról, hogy hát Magyarország teljesítette a vállalásokat, így hát mit volt mit tenni, rá kellett tenyerelnie az „utalás” gombra.

 Ám nem adják olyan olcsón magukat, amennyire látszik – nyugtatgatta a fölfortyant Verhofstadtokat. Tudniillik húszmilliárd eurót még visszatartanak, s azt csakis akkor adják oda a rebellis magyaroknak, ha teljesen behódolnak, s az LMBTQ-jogok meg a migránspátyolgatás ügyében végre úgy táncolnak, ahogyan Brüsszel fütyül. Ezt mondta Ursula, majd szemöldökét fölhúzva elhagyta az üléstermet. Gondolom, fontos sms-e érkezett…

Ursula távozása azért vágott elevenébe az Európai Parlament ökölrázó részének, mert ő volt az egyik, akin le akarták vezetni mérgüket. A másik pedig Charles Michel, az Európai Tanács elnöke – lett volna. Ő viszont rutinosabb versenyző Ursulánál, akut lumbágójára hivatkozva oda sem ment.

 Állítólag orvosi papírt is beszerzett. Érthető. Mégis hogy venné ki magát, ha úgy kéne őt betámogatni az ülésterembe, mint anno Junckerst a söntésbe. (Neki állítólag isiásza volt.) Michel nem evett meszet, nem hagyja, hogy a totyogásán röhögjön a kontinens. Meg aztán, gondolom, jól is jött a nyavalya: ugyan, ki szeret magyarázkodni. Észérvekkel meggyőzni egy Verhofstadt-féle tagot az utalás szükségszerűségéről pedig nagyjából annyira lehetséges, mint Donáth Annáékat megkérni: az erdélyi magyar polgármesterekkel ne románul tessenek már levelezgetni.
Hát így, ilyen gyászos hangulatban vergődött az uniós siserahad. Még szurkálták egy darabig a magyar vudubábut, fenyegetőztek, hogy megvonják a szavazati meg a vétójogunkat. Aztán fáradtan a kasszákhoz fáradtak megérdemelt napidíjaikért. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.