Visszanyalt a fagyi az Európai Parlamentben

Keményen beolvasott a jobboldal. Az Európai Parlamentben éles vita zajlott.

2024. 01. 17. 20:49
VON DER LEYEN, Ursula; HIDVÉGHI Balázs
Strasbourg, 2024. január 17. Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselõje felszólal a jogállamiság magyarországi helyzetérõl és a befagyasztott uniós pénzeszközökrõl tartott vitában az uniós parlament strasbourgi plenáris ülésén 2024. január 17-én. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az alapvető jogok helyzete az Európai Unióban 2022-ben és 2023-ban” címen tartottak vitát az Európai Parlament plenáris ülésén. Az ülés alapját egy jelentés képezte, amit a szocialista Katarina Barley készített. A jelentés többször említette Magyarországot, többek között azt a vádat fogalmazta meg, hogy a magyar hatóságok szisztematikusan bűnbaknak állítják be az LMBTQ-közösséget.

A helyzet adott volt: van egy jelentés, ami Magyarországot és mindenkit, aki a jobboldalhoz kötődik támad és erről lehetett háborogni a baloldali túlsúlyú EP-képviselőknek. Ezt szép számban meg is tették, ugyanakkor mégis a jobboldali felszólalások sikerültek csattanósabbra.

„Ezek a jelentések valójában évek óta nem jelentenek mást, mint a baloldali ideológia eszköztárát. Ez idén sem okozott meglepetést. 

De Barley asszony itt átlépett egy határt, amikor a politikai ellenzők elhallgattatását javasolta. 

És nem, Barley asszony, az eltérő vélemény nem zsarolás, nem, nem, nem, nem. Hanem az, hogy más a véleményünk. Egy demokráciában ezzel együtt kell élni. De úgy tűnik, hogy van egy vírus a nyugati világban. A politikai ellenzékieket betiltják, titkosszolgálati megfigyeléssel fenyegetik, mint az AfD-t az önök országában, vagy hamis vádakkal vádolják őket” – fogalmazott  Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Hozzátette, „a másik elefánt a szobában – úgymond – a lengyelországi törvénytelenségek említésének hiánya. 

Donald Tusk politikai bosszúhadjáratot indított, és megszegte a törvényt, és megszegte az alkotmányt, és erről itt nincs szó. Nem számít, hogy mit gondolunk róla vagy elődjéről, ez nem politikai szimpátia kérdése. Ezek a cselekedetek objektíven nem történhetnek meg egy demokratikus államban, és ennek benne kellene lennie ebben a jelentésben, de nincs benne. 

Hidvéghi Balázs az EP-képviselőkhöz fordulva feltette a kérdést: „ha önök szerint a jogállamiság olyan fontos, akkor miért nincs benne? Mi ez a cinikus hallgatás? Itt az ideje, hogy abbahagyjuk egyes tagállamok elfogult ideológiai okokból történő zaklatását, miközben máshol figyelmen kívül hagyjuk a jogállamiság súlyos megsértését. Itt az ideje, hogy felhagyjunk az alapvető jogok fogalmával való visszaéléssel” – emelte ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Az ECR képviselőcsoport nevében Jorge Buxadé Villalba adott hangot véleményének.

Az alapvető jogokról szóló éves jelentés pszichiátriai kanapévá vált, ahol kifejezhetik [a baloldal] gyűlöletüket, kétségeiket, kettős személyiségüket. Olyan ez, mint a régimódi kommunizmus, amikor Sztálin számára az alapvető jogok az osztályharc alapvető eszközei voltak. Arra használjátok őket, hogy megpróbáljátok a társadalmat összhangba hozni és elnémítani a kormányokat 

– kritizálta a baloldal viselkedését a spanyol képviselő, hozzátéve, hogy a választások után változásra számít ebben a túlsúlyban, amit képviselnek.

Silvia Sardone, az ID csoport képviseletében hívta fel a figyelmet a jelentés elfogultságára. „Természetesen a baloldali szélsőségességről, mint a társadalomra leselkedő veszélyről nem esik szó! (...)

Természetesen az iszlám terrorizmusról sincs szó. Ön a nők jogainak korlátozásáról beszél, de arról nem szól, hogy a muszlim nőket megfosztják a jogaiktól. 

Nem mondott semmit a szélsőbaloldal fenyegetéséről, a rendőri erők ellen elkövetett erőszakról, semmit arról, hogy küzdeni kell az illegális bevándorlás ellen. Az az Európa, amit ez a dokumentum fest sérti az európai embereket” – fogalmazott az olasz képviselő. 

Borítókép: Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.