Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

idezojelek

A békéhez erő kell

Háború esetén nem kedv kérdése az ország védelme.

Baranyai Gábor avatarja
Baranyai Gábor
Cikk kép: undefined
Fotó: Vasvári Tamás

„Csak az jöjjön katonának, aki ilyet szeret” – szól az ismert magyar népdal. Természetesen háború esetén nem kedv kérdése az ország védelme. Hazánkban hadkötelezettség van a honvédelmi kötelezettség részeként. Így minden, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező, nagykorú, magyar állampolgárságú férfi hadköteles. Ez abban különbözik a kötelező sorkatonai szolgálattól, ami 2004-ben megszűnt, hogy a hadkötelezettség csak bizonyos rendkívüli esetekben lép életbe. Béke ide vagy oda, jelenleg a 27 európai uniós tagállam harmadában van kötelező katonai szolgálat, de egyre több az olyan – általában soha nem volt katona – politikus, aki az ukrajnai háborúra hivatkozva újra bevezetné a 90-es évek után megszüntetett vagy felfüggesztetett kényszerintézményt. 

A magyar kormány más utat jár, a hivatásos, a hadsereg professzionális magját alkotó katonák és a honvédelmi alkalmazottak mellett egyre nagyobb arányban támaszkodik az önkéntesekre.

 Ők azok a nagybetűs polgárok, akik azon túl, hogy fizikailag és szellemileg is alkalmasak a szolgálatra, a civil, polgár kurázsi megtestesítőiként önként, saját szabadságuk, sokszor munkájuk terhére vállalnak közösségükért szolgálatot. Természetesen nem mellékes, hogy az állam anyagi, jogi ösztönzőkkel is segíti azokat, akik hazájuk, közösségük iránti elkötelezettségüket fegyveres szolgálattal akarják bizonyítani. Önkéntes területvédelmi katonaként elsődleges feladatuk, hogy szükség esetén kiképzett katonaként helyben, lakókörnyezetükben segítsék a honvédség munkáját. Az önkéntes műveleti tartalékos katonák jelentik a Magyar Honvédség katonai szervezeteinek elsődleges tartalékát. Ők elsősorban olyan feladatok látnak el, mint a hivatásos vagy szerződéses katonák. Beoszthatók például huzamosabb ideje feltöltetlen beosztásokba vagy misszió­ban részt vevők hazai pótlására. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Ezenfelül az önkéntes műveleti tartalékosok igénybe vehetők természeti és ipari katasztrófahelyzetek elhárítására, azok megelőzésére, illetve következményeik felszámolására. 

Ez a fajta önkéntes vállaláson alapuló szolgálat segít abban is, hogy az év nagyobbik részében civilként élő katona a legmodernebb technikát, harceljárásokat elsajátíthassa, megismerhesse saját fizikai, pszichikai határait, azt kiterjeszthesse, erősíthesse. Az önkéntesség ereje óriási, nem csak békeidőben, de később, egy esetleges háborúban is.
Az általános sorkötelezettség amúgy sem hangzik túl jól Magyarországon. A kötelező katonai szolgálat 1868-ban bevezetett intézményére a II. világháború utáni hidegháborús pszichózis és a kommunista, internacionalista ideológia is rányomta a bélyegét. A szolgálat alóli kibúvásnak még a kísérlete is bűncselekménynek számított. 

A behívottak többsége gyakorlatilag nem kapott előzetes tájékoztatást arról, hogy a szolgálatot hol fogja tölteni. A fiatalok a legritkább esetben kerültek a lakóhelyükön vagy annak környékén levő alakulatokhoz; épp ellenkezőleg, általában alapcél volt, hogy minél messzebb kerüljön a bevonult fiatal az otthoni és ismerős környezettől.


A laktanyák, alegységek, körletek belső életét nagyban meghatározó szokásjog számtalan esetben termelt ki konfliktusokat, bizonyos időszakban, alakulatoknál mindennapos volt a csicskáztatás, a fiatalabb, alacsonyabb beosztású, valamilyen okból megkülönböztetett sorkötelesek pszichikai és fizikai bántalmazása bajtársaik részéről, amit sok esetben még súlyosbítottak a Magyar Néphadsereg egyes altisztjeinek, tisztjeinek kilengései, szabályzatot is semmibe vevő, embertelen cselekedetei.
Egyértelmű, hogy békeidőben a hivatásosokból és önkéntesekből álló haderő a megoldás. A békéhez erő, a hadseregnek profi és önkéntes katonák, valamint korszerű fegyverek kellenek, a háborúból pedig ki kell maradni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Levél egy volt barátomnak

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Globalista diktatúra Európában

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Új politikai korszak a választás után

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Magyar Péter kártyavára szépen lassan kezd omladozni

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.