idezojelek

Még bénább kacsa

Ki eteti majd a sok kis Jávor Benedekbe oltott Draskovics Tibort, ha egy esetleges új választás kipenderíti őt a székéből?

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás
Cikk kép: undefined
Fotó: Máthé Zoltán

Miközben bírók, jogtudorok épp azon tanakodnak, legyen-e megismételt választás Budapesten a DK-s vezetésű kerületekben elkövetett stiklik miatt (alig látható vonallal húzták ki a szavazólapon a visszalépett Szentkirályi Alexandra nevét), addig a billegő főpolgármestert a szokottnál is erősebb fájások gyötrik. Nem elég, hogy a fővárosiak több mint fele (csaknem 53 százaléka) nem kért áldásos munkálkodásából, s mindössze 41 szavazattal győzött (ha egyáltalán), még a Fővárosi Közgyűlésben is elpárolgott mögüle a balliberális többség. 

Ha a Tisza nevű szektát nem sikerül kilóra megvennie, akkor az eddiginél is bénább kacsaként totyog majd a város élén. Ami a valóságban minden bizonnyal azt jelenti: ugyanúgy nem csinál majd semmi értelmeset, mint az előző négy és fél évben. 

Írd és mondd: egyetlen saját nagyberuházást képtelen volt elindítani. Amit befejezett, azt még elődje hagyta rá, előkészítve, élére vasalva, ám ő még azt is elszúrta, korrupciógyanúba fullasztotta (Lánchíd-mutyi). 

További tolófájásokat okozhat a lapáttal hadonászó főpolgármesternek, hogy mi lesz kedvenc tanácsadóinak a sorsa. Ki eteti majd a sok kis Jávor Benedekbe oltott Draskovics Tibort, ha egy esetleges új választás kipenderíti őt a székéből? Vagy ha maradhat, de Péter kegyelméből lesz közgyűlési többsége, vajon engedélyezi-e neki a rakás esélyegyenlőségi, klímaügyi és egyéb léhűtő alkalmazását? Szorongással teli napok ezek, na.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Ami biztos, a főváros és Karigeri tanácsadóinak állapota között fordított arányosság volt megfigyelhető. Ahogy pusztult le Budapest, úgy gömbölyödtek utóbbiak. Miként azt lapunk összesítette: öt év alatt nagyjából kétmilliárd forintot égettek el Karácsonyék tanácsadókra. Ami talán kiheverhető lett volna, ha ötleteik nyomán épül-szépül a város. 

Ám karós biciklisávokon, rovarhoteleken, méhlegelőkön, kiszáradt „klímaerdőkön” és mosolygós szelfivel megörökített, nem működő Blaha-illemhelyen kívül egyebet nehéz fölidézni. De legalább annak a 37-50 tanácsadónak aranyélete volt a (kis híján dobra vert) Városházán.

Ha választ keresünk arra a sokakat kínzó kérdésre, miért nem jutott ideje érdemi munkavégzésre Karácsonynak, érdemes rekonstruálnunk egyetlen átlagos hétköznapját. 

Ébredés hajnali kilenc órakor. Fél 10 körül kakaózás a konyhában, lehetőleg Facebook-élőzéssel, kormánymószerolással. Fél 11-kor beesik a fotós, nélküle egy tapodtat sem. Uzsgyi a Városházára, szolgálati autóval, buszsávban, az épülettől két sarokra átszállás szolgálati kerékpárra, érkezés udvari fotósok gyűrűjében, formatervezett vigyorral. 11 óra, második mentesítő kakaó már az irodában. Gál J. vagy valamelyik nem diszgráfiás kolléga szól, hogy kitolna egy „Karácsony-posztot” (valami kormánymószerolást). Jóváhagyva. 

Telextől Mariann csörög (aznap már hetedszer), kérdi, miben segíthet. Eligazítás. Közben megérkeznek a személyes tanácsadók, vannak vagy húszan, lökdösődés a kávéautomatáknál. Egyenkénti kihallgatás. A karbonügyi szakreferenssel való bájcsevej közben megéhezés, ebéd 12 tájban (dinsztelt tücsök). 

Harmadik kakaó. 13 óra körül le az udvarra, friss fotók biciklin. A megfeszített mosolygástól begörcsöl a bájgödör, Tüttő kiropogtatja. 14 órakor újabb Karácsony-poszt. Újabb tanácsadók megkérdezése arról, mi folyik a városban. 17 órára tanácsadók letudva, de vége a munkaidőnek, s amúgy is kezdődik valami SZFE-s, katás, klubrádiós, CEU-s, internetadós vagy Isten tudja, milyen tüntetés, ott a helye. Valahogy így fest egy átlagos Karácsony-féle „munkanap”.

Rejtély, ennyi szorgalommal és szakértelemmel hogyan navigálta Budapestet csődközelbe…

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Putyin az új Hitler? (2. rész)

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

A tabudöntő Hunnia emlékezete

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A radikalizmus nem szélsőségesség

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Nemzeti maximum vagy nihilizmus

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.