Tusk náci kártyája

Nem érzi valami jól magát az EU, az Európai Néppárt és láthatóan Donald Tusk sem.

2020. 04. 24. 6:00
TUSK, Donald
Zgrb, 2019. november 20. Donald Tusk, az Eurpai Tancs lekszn elnke az Eurpai Npprt ktnapos tisztjt kongresszusn Zgrbban 2019. november 20-n. MTI/EPA/Antonio Bat Fotó: Antonio Bat Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

First things first – mondja az angol, azaz a lényeges dolgokat kell előresorolni. Donald Tusk, a legnagyobb európai pártcsalád feje mindenesetre kijelölte a saját prioritásait: miközben százezer ember halt már meg Európában a koronavírusban és milliók fertőződtek meg, az Európai Unió pedig csak most kezd labdába rúgni a válságkezelésben, ő a Fidesszel, Magyarországgal és Orbán Viktorral foglalkozik. Mégpedig tartalmilag és stílusában is meghökkentő módon. Tusk a Der Spiegel német hírmagazinnak adott interjújából kiderül: tűkön ül már, hogy vége legyen a vírusnak.

Igaz, nem azért, hogy túl legyünk már az emberveszteségen, elkezdhessük menteni a gazdasági és társadalmi károkat. Hanem azért, hogy összeülhessen végre az Európai Néppárt, és dönthessen a Fidesz kizárásának ügyében. Tusk interjújából alighanem az a rész marad – okkal – a legemlékezetesebb, amelyben arról beszél: „Carl ­Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra.” Ám a nácikhoz csatlakozott német jogtudós és a magyar miniszterelnök párhuzamba állításának Tusk szempontjából kellemetlen logikai és erkölcsi következményei vannak. A náci kártya kijátszása („orvosi” nyelven: a reductio ad Hitlerum) ugyanis klasszikus érvelési hiba, amely meghatározása szerint „alkalmas a vitában részt vevő fél megbélyegzésére, egyúttal a figyelem elterelésére annak valódi érveiről”.

A Tusk-interjú április 16-i keltezéssel olvasható a Der Spiegel honlapján. 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a vidéki magyar zsidóság gettósítása. 2001 óta ez a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja; történetesen az első Orbán-kormány javaslatára döntött így az Ország­gyűlés. Mindegy is, tisztában van-e ezzel Tusk vagy sem, mindenesetre nem jön ki jól belőle. Magyarországon százával, ezrével élnek olyan családok, amelyek nem könyvből tanulták a holokausztot. A túlélők és leszármazottak kellemetlen, de megkerülhetetlen kötelessége, hogy hallassák a hangjukat az ilyen esetekben; köszönet Petri Lukács Ádámnak, hogy a Mandineren már megtette ezt. „A hitleri jogrend kialakításához is hozzájáruló tudóssal egy mondatban említeni valakit, az nem túl kódolt nácizás… Orbánnak – az ember már unja leírni századszor – soha semminemű afféle megnyilvánulása nem volt, ami ilyen állítást megalapozottá tehetne, ellenben sokszor jelezte, hogy zéró toleranciát tanúsít minden antiszemita megnyilvánulással szemben, a magyarországi zsidó élet a reneszánszát éli, és ezt hozzám hasonlóan sok büszke magyar zsidó tanúsíthatja”, írja.

Tusk elsősorban őt magát minősítő mondata egy hét elteltével azzal került ismét előtérbe, hogy a Fakt varsói lap a címlapján, mégpedig magyarul, Barátainknak, magyaroknak címmel közli főszerkesztőnőjének a két nép barátságát féltő cikkét. A lap honlapjára kattintva más ismerős érzés is eltölthet bennünket: a HVG szerkesztője mosolyog ránk, aki – hogy felbolydult a világ! – lengyel nyelvű cikkében szintén ezt a barátságot félti, Schmidt Mária ármánykodását sejtve a háttérben. A Fakt szerint az a lényegesebb, hogy Tusk nagyapja az SS avagy a Wehrmacht soraiban tett-e eleget sajnálatos kötelességeinek. Szerintünk az a lényegesebb, hogy a Fideszt is magába foglaló Európai Néppárt elnöke mit állít a 2010 óta minden választást megnyert magyar miniszterelnökről. Előre kitervelten, politikai nyereségvágyból, már a vírus utáni világra gondolva.

Mégis rövidlátó kicsinyességgel. Ugyanis a magyar és a lengyel nép a középkorig visszavezethető, történelmi sérelmektől kölcsönösen mentes barátsága köszöni, jól van. A vírus ellenben tombol. Nem érzi valami jól magát az EU, az Európai Néppárt és láthatóan Donald Tusk sem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.