Kadhafi újra előtérben

Pataky István
1999. 09. 05. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A líbiai Sirtében kerül sor mától négy napon keresztül az Afrikai Egységszervezet rendkívüli csúcstalálkozójára. Moamer el-Kadhafi elnök hatalomra jutásának harmincadik évfordulóján Tripoli ismét visszatérhet a nemzetközi diplomáciába.Három évtizeddel ezelőtt egy fiatal katonatisztekből álló csoport – Kadhafi vezetésével – eltávolította a hatalomból az akkor éppen Törökországban tartózkodó Idiss al-Senoussi királyt. Az új vezér bejelentette a szabadság, a szocializmus és az egység jegyében született forradalom győzelmét. A jelenleg ötvenhét éves Kadhafi a jordán és a marokkói uralkodó halála után az arab világ legidősebb állami vezetőjévé vált.A skóciai Lockerbie fölött történt, amerikai repülőgép elleni támadást követően a nemzetközi közösség számos szankcióval sújtotta Tripolit, mivel a merénylet líbiai gyanúsítottjait Kadhafi nem volt hajlandó átadni a brit igazságszolgáltatásnak. Idén áprilisban a politikailag és gazdaságilag egyaránt elszigetelt afrikai ország diktátora úgy döntött: mégis kiadja a lezuhant PanAm-repülőgép ügyében gyanúsítottakat. A döntést követően az Egyesült Nemzetek Szervezete feloldotta a Líbia elleni embargót.A többéves szankciók a vártnál jóval kisebb mértékben érintették a líbiaiak életszínvonalát, illetve az ország kereskedelmét. A hat és fél milliós lakosságú állam harminckétmilliárd dolláros bruttó hazai terméket állít elő, a pénzösszeg fele az olajból származik. Elemzők szerint az embargó nem okozott súlyos veszteségeket a líbiai olajiparnak. Tripolinak – tíz százalékkal magasabb áron – mindvégig sikerült beszereznie a kitermeléshez szükséges külföldi eszközöket. Líbiában meglehetősen szigorúan ellenőrizték ugyanakkor a pénzalapokat, távolról sem volt olyan mértékű korrupció, mint a többi olajból élő arab országban – vélekednek egyes nyugati diplomaták. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a London és Washington által folytatott erőteljes elszigetelési hadjárat ellenére számos multinacionális cég képviseltette magát Líbiában az embargós esztendők alatt. A szankciók így is több milliárd dolláros veszteséget okoztak az arab államnak, elsősorban a mezőgazdasági és az ipari szektorban.Líbiában az építkezések és a könnyűipar teljes egészében állami támogatást élvez. Külföldi lapvélemények szerint a líbiai gazdaságra jelenleg az állam rendkívül erős szerepvállalása van befolyással, éppen ezért Tripoli számára vélhetően nem lesz zökkenőmentes az elszigetelést követő visszatérés a szabad nemzetközi gazdaság vérkeringésébe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.