Szétesőfélben Budapest?

1999. 09. 16. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahány fővárosi kerület, szinte annyi vélemény hangzott el a Városházán a forrásmegosztási reformról tegnap megtartott polgármesteri értekezlet után, amelyen kilenc év óta először Demszky Gábor főpolgármester is megjelent.Tarlós István, Óbuda polgármestere szerint hosszú ideig nem várható megegyezés, mert a Városháza éppen a lényegről nem beszél. Tímár Béla, Kispest első embere a Dóczy József volt XVII. kerületi polgármester nevével fémjelzett anyag veszélyeire hívta fel a figyelmet. Szerinte nem lehet egy kalap alá venni a működtetési és a fejlesztési költségeket a kerületek közötti vagyoni különbség miatt. Szabó Lajos Mátyás, a XVI. kerület vezetője szerint előrelépés, hogy Demszky Gábor a városvezetés nevében megígérte: vállalja a reform – akár a fővárosra nézve hátrányos – következményeit. Garanciákat azonban a főpolgármester nem adott.Mint ismeretes, a budapesti önkormányzatok működéséhez szükséges bevételek megosztásáról 1991 óta hatalmas viták dúlnak a Városháza és a huszonhárom kerület között. A forrásmegosztásról a fővárosi közgyűlés dönt, melyhez 1994-ig a kerületek többségének az egyetértése kellett, azóta csupán véleményezési joguk van. Azóta a polgármesterek minden évben Budapest pénzügyi rendszerének reformját követelik. Három évvel ezelőtt létrehoztak egy úgynevezett szolidaritási keretet is, ám jelentős változások nem történtek.A Budapesti Külső Kerületek Önkormányzati Szövetsége üdvözli, hogy a főváros vezetői belátták: változtatni kell a forrásmegosztási rendszeren – nyilatkozta lapunknak Tóth Mihály soros elnök, egyben Csepel polgármestere. Elmondta: közgyűlésük szerdai határozata szerint a reformot – a fővárosi javaslattól eltérően – nem három év múlva kell bevezetni, hanem a városigazgatási és -üzemeltetési pénzek elosztásán már 2000-től módosítani kell.Atkári János főpolgármester-helyettes lapunknak kifejtette: a kerületeknek nincs egységes álláspontja a nemrégiben kidolgozott reformról. A városvezetés javaslata szerint a forrásmegosztásnak ki kell terjednie minden feladatra, minden működési bevételre és minden fejlesztésre egyaránt. A „csomagból” nem lehet elemeket kiragadni, még a polgármesterek kérésére sem, mert az további bonyodalmakhoz vezetne – tette hozzá. Atkári szerint a feladatarányos elosztásban a főváros figyelembe veszi az eltérő adottságokat. Számára a külső kerületek üzenete egyértelmű: még több pénzt! Egy esetleges közigazgatási reform keretében a főpolgármester-helyettes a kerületek nélküli, egységes és erős Budapestet támogatná – tudtuk meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.