A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

A brit sikerágazat új tőzsdéje

Tóth Botond
1999. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az USA Nasdaq-jához hasonlóan az Egyesült Királyságban is külön tőzsde jött létre a technológiai szektor számára – tudatta a BBC. Szerda este a brit pénzügyminiszter, Gordon Brown nyitotta meg az új tőzsdét. Amint Brown fogalmazott, az intézmény „új piac azon új, dinamikus vállalkozó-nemzedék számára, akiknek a sikere az innovációtól függ”. A Techmark célja, hogy a brit technológiaorientált vállalatok a létfontosságú gyors növekedés érdekében minél hamarabb megfelelő mennyiségű tőkéhez jussanak. A technológiai részvények külön piaca könnyebbé teszi az egyes vállalatok teljesítményének a technológiai szektor egészéhez mérését. E funkció jegyében született meg a FTSE Tech-Mark index. A londoni értéktőzsde által létrehozott Techmark tagja lehet bármely már a tőzsdén jegyzett távközlési, információtechnológiai, gyógyszeripari vagy tudományos kutató cég. A jelenlegi 181 tag között az FTSE 100-ba tartozó nagy cégek (például British Telecom) és nemrég bevezetett, kisebb vállalatok is jelen vannak. A gyorsan növekedő amerikai technológiai vállalatok sikerére reagálva az Egyesült Királyságban is számos informatikai, gyógyszeripari és egyéb technológiai cég alakult az utóbbi években – ezáltal Anglia Európa élvonalába került. A technológiai tőzsde a könnyebb tőzsdére jutás biztosításával a tőkeéhes szektor vállalatait pótlólagos forrásokhoz juttatja, hangsúlyozzák az elemzők. Ehhez kapcsolódva idézi a Londoni Értéktőzsde kiadvány a 3i tecnológiai befektetési igazgatóját, aki megjegyezte: a létrejövő tőkepiac biztos kiszállási lehetőséget biztosít a technológiai vállalkozások indulásához forrást nyújtó kockázati tőkéseknek. Ezzel vonzóbbá teheti az induló innovatív vállalatok finanszírozását is. Az utóbbi években felnövő technológiai szektor az Egyesült Királyságban számos munkahelyet teremtett – ellensúlyozva az egyéb ágazatoknál (például a pénzügyi szektor) tapasztalható leépítéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.