A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Az EU kapujában

Barát Mihály
1999. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország gazdasági szemszögből az egyik legjobb teljesítményt nyújtja, s emellett az egyik legesélyesebb jelölt az Európai Unióba való felvételre az átalakuló közép-európai országok között – hangzott el a Világbank által kiadott ország-tanulmány elkészültének alkalmából tartott sajtótájékoztatón tegnap, Budapesten. Az ország-tanulmány a magyar gazdaság átalakulását próbálja meg értékelni, annak fényében, hogy az ország a következő évtizedben csatlakozni kíván az Európai Unióhoz. A tanulmány szerint 1997 óta az egy főre eső bruttó nemzeti össztermék reálértékben átlagosan öt százalékkal növekszik, és 1999-ben az infláció 10-11 százalékosra esett vissza. A külkereskedelem exportvolumene 1997-ben egészen rendkívüli módon mintegy 30 százalékkal, tavaly pedig 20 százalékkal nőtt. Magyarország exportjának mintegy háromnegyede EU-országokba irányul, és az exportált áruk kétharmada magas hozzáadott értékű, fejlett technológiát alkalmazó, valamint az emberi erőforrásokat jelentős mértékben kiaknázó termék. A pénzügyi ágazat Közép-Európában az egyik legszilárdabb és leghatékonyabb, a tőkepiacok nagysága pedig sebesen növekszik. A vállalati szektor hatékonyan működik, mára nagyrészt magánkézbe került. A munkaerőpiac rugalmasnak bizonyult, ami elősegítette a gazdaság szerkezetének a munkanélküliség viszonylag alacsony szinten tartása melletti átalakítását. Bár Magyarország a többi átalakuló országhoz képest jó feltételekkel indult, a mai kiváló teljesítmény jobbára a kilencvenes évek közepén sikeresen megvalósított stabilizációs program, valamint az évtized elején megkezdett mélyreható reformok eredménye. Magyarország előtt ma az a feladat áll, hogy a stabilizációból származó eredményeket fenntartsa, és befejezze a szerkezetátalakítást célzó reformokat, biztosítva ezzel a gazdaság versenyképességének megőrzését és azt, hogy a jövedelemszint fenntartható növekedési pályán és gyors ütemben közelítsen az EU-átlaghoz. A makrogazdaságban középtávon további költségvetési kiigazításokra van szükség. Ami a gazdaság szerkezetét illeti, a döntéshozók következő feladata az egészségügyi rendszer, bizonyos infrastrukturális ágazatok és a helyi önkormányzatok finanszírozási rendszerének átalakítását célzó reformprogramok kidolgozása és megvalósítása. Sikeresen be kellene fejezni továbbá a már megkezdett nyugdíj-, pénzügy-, munkaerőpiac- és kereskedelemliberalizációs reformokat. Az EU-ba történő zökkenőmentes belépés érdekében a közigazgatási, környezetvédelmi és mezőgazdasági intézményrendszer átdolgozására van szükség – mutat rá a Világbank-tanulmány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.