Egyházi ügyletek egy házért

Rozgics Mária
1999. 11. 29. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Népszabadság november 13-i Budapest mellékletében Luxushotel lesz a pártszállóból címmel megjelent írás csupán a vájt fülűeknek jelentett többet egyszerű információnál. Az Andrássy út, Munkácsy Mihály utca, Délibáb utca által határolt saroktelek épületének felújítása ugyanis nem attól szenzáció, hogy az eredetileg zsidó fiúk árvaházából egy francia érdekeltségű cég négycsillagos szállodát „farag”. Itt a háttérmozgások, a tulajdonosváltások érdemelnek figyelmet. Az 1937-ben átadott épület zsidó fiúk árvaházaként működött addig, amíg a háborút követően a pártközpontnak meg nem tetszett. Ettől kezdve az MSZMP külügyi szállója lett, ahol gyakori vendégként tartották számon magát a pártvezért is. A rendszerváltozást követően az egyházi ingatlanok visszaigénylésekor a Budapesti Zsidó Hitközségnek adták vissza. A BZSH azonban nem sokáig örült a visszakapott épületnek, a tulajdoni lapon ugyanis egy év múlva újabb csereügyletet jegyeztek be; a volt árvaház a szocialistáké, pontosabban az MSZP-hez közel álló Kossuth Kereskedőház Kft.-é lett. Ám ez a cég is hamarosan továbbadta a Zefírusz Kft.-nek. A Zefírusz több zavaros hitelügyletben jelzálogfedezetül használta az egykori zsidó árvaházat, aminek következtében végül a Kereskedelmi és Hitelbank-féle Immo-Bill Kft. tulajdonába ment át. A történetet a háttérben zajló csereügyletekben részt vevő személyek teszik érdekessé. Felvetődik ugyanis a kérdés: a Budapesti Zsidó Hitközség akkori vezetője, Zoltai Gusztáv vajon miért adta át az eredetileg zsidó tulajdonú árvaházat az MSZP korábbi pénztárnokához, Máté Lászlóhoz kötődő cégnek? A Kossuth Kereskedőház mögött ugyanis ő áll. Máté a Baja Ferenccel összefüggésbe hozható Zefírusznak adta tovább az épületet. A Zefírusz pedig a zavaros jelzálogjog-bejegyzésekkel egy francia érdekeltségű cégnek passzolta tovább. Zoltai, Máthé, Baja... – a háttérben pedig az Országos Műemlékvédelmi Hivatal felügyelete alá tartozó sok százmilliós értékű épület, amely fura hitelügyletek miatt immár ki tudja, milyen áron egy ismeretlen külföldi cég tulajdonába került. Az alaphír ezzel a kiegészítéssel talán teljesebb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.