A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Foci helyett itt a magyar rögbi?

Veress Kata
1999. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezúttal elmaradt a vetkőzés. Vagyis vetkőzés volt, de nem a szokásos, győztes meccset követő, jókedvű banketten, az asztal tetején táncolva, hanem még kint a pályán. Ott sem a játékosok jószántából, hanem a hypo erejének köszönhetően szakadtak az alsók. Egy fogás, egy nadrág. Újabb fogás, újabb nadrág. Velünk szemben a szlovének talpig tüftig, úri szabótól akkor kieresztett had benyomását keltették. Ám nem pusztán a ruha tette, hogy az itthoni pálya dacára is ők nyerték az Eb-selejtező meccset.Mottó: „A futball olyan úri sport, amit durva emberek játszanak, a rögbi pedig olyan durva sport, amit úriemberek játszanak.” A legenda szerint egy William Webb Ellis nevű ír diák 1823. november 1-jén, Rugby városában, egy iskolai focimeccs közepén – feltehetőleg megunván a tötyörészést – fogta a labdát, hóna alá kapta, és úgy vágtatott az ellenfél kapuja felé. A foci szabályait felrúgó kezdeményezését, a labda kézbevételét húsz év múlva tették hivatalossá, s született meg egy új sportág: a rögbi. Amilyen könnyen meghonosodott idehaza a futball, olyannyira nem sikerült gyökeret vernie a vele egy tőről fakadó rögbinek. Próbálkozások pedig voltak. Először a századelőn indult bajnoksága e sportágnak, de valamikor a húszas években el is halt. Hosszú csend után, a hatvanas évek végén, egy hozzánk eljutott olasz diplomata úgy érezte: nem élet az élet Magyarországon rögbi nélkül, s – jórészt egyetemisták verbuválásával – újraélesztette a játékot. Csak pár évig tartott a lelkesedés. Ám maradhatott valami a hamvaiból, mert egy 1978-as nosztalgiameccset követően néhányan úgy döntöttek: még egyszer nekigyürkőznek. Ők rakták le a mai magyar rögbiélet alapjait. Dacára annak, hogy a Nemzetközi Rögbiszövetség a világ második legnagyobb taglétszámú sportszövetsége, s hogy a rögbi egyre kedveltebb játék mind a sportrajongók, mind a szponzorok körében, idehaza még mindig elismertségért harcolnak e sportág képviselői. Igaz, hogy pillanatnyilag amatőr színvonalon játszanak, de szerintük az egyre semmitmondóbb foci által hagyott űrt ki lehetne tölteni ezzel az izgalmas, a hiedelemmel ellentétben nem durva, csak kemény, valóban csapatmunkát igénylő játékkal. Ők legalábbis ezen vannak. A bajnokság fenntartása, a szponzorok felhajtása és a nemzetközi megmérettetések mellett hangyaszorgalommal dolgoznak a jövőért: szép számú kadett- és kölyökcsapataikat arra próbálják nevelni, hogy ők legyenek azok, akik az európai harmadvonalból magasabb régiókba viszik a magyar rögbit. Egyre több tornát rendeznek, s egyre nívósabb külföldi csapatokat hívnak meg. Bár a magyar sportvezetés még alig, de a Nemzetközi Rögbiszövetség már felfigyelt rájuk. Munkájukat segítendő, a jövőben rendszeresen elhozzák az itteni nemzetközi tornákra a világ legjobbjait. A rózsásabb jövőig viszont még előfordulhat, hogy bajnoki meccs után a játékosok maguk állják az ellenfél szendvicsét és sörét. Mint ahogy az is, hogy a pályán a magyar hypo a magyar rögbinél jobban bizonyítja az erejét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.