A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Kétoldalú kapcsolatfejlesztés

Udvari Gábor
1999. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar–svájci együttműködési megállapodást írt alá tegnap Budapesten a svájci gazdasági minisztérium ügynöksége, a Swiss Organisation for Faciliting Investments (SOFI) és a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITDH). Az együttműködési megállapodás a magyar és svájci vállalatok közötti hatékonyabb kooperációt és a svájci működő tőke magyarországi behozatalának aktív elősegítését irányozza elő. Mint Éliás István, az ITDH vezérigazgató-helyettese elmondta, az információcsere és partnerkeresés mint az együttműködés fő eszközei már az elmúlt két évben is megvalósultak. A magyar–svájci gazdasági kapcsolatokat svájci óvatosság jellemzi, az üzleti döntések előtt komoly körültekintésre és elemzésre kerül sor. Ez különösen a Magyarországra irányuló svájci befektetések volumenében mutatkozik meg. A magyarországi svájci tőkebefektetések 550 millió dollárra tehetők. A svájci tőkével működő vállalkozások száma már eléri a 400-at, de ezek között még egyetlen bank sincs. A külkereskedelmi forgalmunkban Svájc a 15. helyet foglalja el. A Svájcba irányuló magyar kivitel 183,1 millió dollár, az onnan származó behozatal 279,9 millió dollár. A legfontosabb exportcikkek friss és fagyasztott, darabolt csirke- és pulykahús, nyúlhús, toll, napraforgómag, feldolgozott ipari termékek: vegyi alapanyagok, papír, műszál, textil-konfekció, gépek, gépi berendezések, elektromotorok, automatikus adatfeldolgozó részegységek. A magyar import volumenhordozó termékei: gyógyszerek, gyógyászati áruk, vitaminkoncentrátumok, karórák, árammérők, digitális feldolgozóegységek, orvosi műszerek. Mint a vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta, a svájci piacot 2000-ben mind befektetés-ösztönzés, mind kereskedelemfejlesztés szempontjából a kiemelt relációk között kezeli. Reinhard Behrens, a SOFI nemzetközi igazgatója elmondta, hogy magyarországi programjuk során Nyíregyházát, Debrecent és Ózdot keresik fel. Kiemelte, hogy Ózdon egy Magyarországon jól működő svájci céggel is tárgyalásokat folytatnak annak érdekében, hogy tanulmányozzák a magyar telephelyeket és a beruházási lehetőségeket. Magyarországot Svájcban inkább csak mezőgazdasági jellegű exporttermékeiről ismerik, ezért rendkívül fontosak a személyes tapasztalatok. Az újságírók kérdésére a nemzetközi igazgató elmondta, hogy ők nem elsősorban befektetési nagyság szerint ítélik meg az eredményes magyar befektetéseket, hanem a létrehozott munkahelyek minősége, a munkaintenzitás, a kutatási kapacitás, az információs szakemberek szempontjából. Az ünnepélyes aláírás után a svájci vendégek elindultak kelet-magyarországi körútjukra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.