Marhák harca

Tóth Botond
1999. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre szaporodnak a mezőgazdasági cikkek kereskedelmével kapcsolatos konfliktusok. Hallhattunk már banánháborúról, kávéháborúról, és a napokban remélhetően befejeződik a Nagy-Britannia és Franciaország között dúló, régi jó marhaháború is. A tárgyalóasztaloknál vihar előtti csend: mindenki a folytatásra vár.Talán jobb, ha nem tudod, hogyan készül a párizsi – hallhatja az ember tapasztalt ismerőseitől. „Jól értesültek” szerint kevésbé feldolgozott hústermékekkel is probléma lehet – bizonyos húsüzemekben állítólag furcsa módon kezelik az oda kerülő húsdarabokat. És most már a színhús tartalmában sem lehetünk biztosak: alig zárult le a kergemarha-hisztéria utolsó (?) felvonása, máris újabb rossz hírt kaphattak a bélszínimádók: nagy visszhangot váltott ki ugyanis, hogy kiderült, néhány francia gazdaságban emberi trágyával dúsították a szarvasmarhák táplálékát. Ismerve a francia konyha néhány különös fogását, ezt is besorolhatnánk a furcsa, de nem jelentős események közé, de az előzmények ennek az esetnek is hangsúlyt adnak. Annak idején a híradásokból mi is követhettük az emberre is veszélyes BSE-marhakór körüli botrányokat. Az angol húsipart és marhatenyésztést igencsak megviselte az Európai Unió által bevezetett importtilalom, amelyet aztán augusztus elsején – a brit egészségügyi erőfeszítések hatásosságát elismerve – feloldottak az unió tagállamai – kivéve Franciaországot és Németországot. Franciaország azzal indokolta lépését, hogy új bizonyítékok merültek fel, amelyek azt igazolnák, hogy a BSE-kór a szigetországban lassabban szorul vissza, mint azt korábban állították, és a betegség az eddig megállapítottól eltérő úton is terjedhet. A franciák „új bizonyítékait” vizsgálta meg egy, az Európai Bizottság által felkért szakértői testület. A grémium elutasította a francia álláspontot, és David Byrne EU-s egészség- és fogyasztóvédelmi biztos november 16-ig szabott határidőt a megegyezésre. Ellenkező esetben jogi eljárás indul, ami a testület döntésének értelmében az akadékoskodó Franciaország ellen irányulna. A már amúgyis feszült angol–francia marhaviszonyt élezte ki végleg az említett francia takarmányozási szabálytalanságok híre. Brit szakértők az emberi végtermék tápszerbe keverését igen veszélyesnek tartják az egészségre. A franciák szerint ez marhaság, az angolok szerint viszont egyenesen disznóság annak fényében, hogy – éppen a BSE-járvány miatt – a brit gazdákra sokkal szigorúbb takarmányozási előírások vonatkoznak, mint kontinentális kollégáikra. Az Egyesült Királyságban egyedül engedélyezett állati eredetű tápanyag a halliszt, míg mondjuk egy francia gazda más húsfélét vagy csontlisztet is jószágai takarmányába keverhet. Az uniós ellenőrök éppen ilyen táplálékkiegészítőkben találtak derített emberi szennyvízüledéket. Ez azonban – nyugtatnak meg a francia hatóságok – nem városi szennyvíz, hanem a gazdaságok saját toalettjeiből származó végtermék. Volt is nagy felháborodás Angliában. A kormány úgy döntött, hogy nem emel korlátokat a francia hústermékek behozatala elé, amire heves ellenzéki reagálás volt a válasz. A toryk élesen bírálták a munkáspárti kormányt – azon belül is az agrárminisztert – bizonytalan politikájukért. A konzervatív és a liberális demokrata politikusok mindenesetre nem fogyasztanak francia húsárut, és honfitársaikat is bojkottra hívták fel. Számos éttermi konyhafőnök kijelentette, hogy ezentúl nem vesz semmilyen francia élelmiszert, Kent grófság tanácsa pedig „kiparancsolta” a francia termékeket az iskolai étkezdékből. A bojkottmozgalom eddig tényleg hatásosnak tűnik: a francia hatóságok packázásaiért jogos bosszút vett az angol társadalom az almatermelőkön is. A londoni Independentnek nyilatkozó francia almaültetvény-tulajdonosok elmondták: megértik az angol felháborodást marhaügyben, azt viszont nem, hogy miért kell ezért a brit áruházaknak a francia almatermelőkön bosszút állnia. Franciaország aktivistái sem maradtak tétlenek, ők a hazájukban előszeretettel alkalmazott kamionmegállítós taktikához folyamodtak. A feszült viszony feloldásában nyilvánvalóan nagy szerep hárul az Európai Unióra, különösen mivel Romano Prodi alig több mint egy hónapja az általa vezetett Európai Bizottság legfontosabb feladataként az élelmiszer-egészségügyi problémák megoldását jelölte meg. A bizottság tehát most nem szenved a tennivalók hiányában. Elő is készítettek egy jogszabálytervezetet, amely a marhahústermékek címkézését írná elő. A tervezet szerint úgy egy év múlva már kötelező lenne feltüntetni a termékeken a húst adó állat nyilvántartási számát, a vágóhíd és a mészárszék nevét, és hogy melyik régióban vagy országban találhatók az üzemek, de legalábbis azt, hogy EU-n belüli vagy kívüli telep(ek)ről van-e szó. 2003-tól aztán az állat születésének és nevelésének helyét is meg kellene jelölni, legalább EU–nem EU részletezésben. Így lehetővé válna, hogy a hús útját – a fönt is említett egészség- és fogyasztóvédelmi biztost idézve – az istállótól az asztalig követhesse a fogyasztó. Ez aztán sok vitás esetben szükségtelenné tenné a tagállamok közötti forgalom korlátozását, mivel a döntés jogát „aki hülye, haljon meg” alapon a fogyasztók kezébe adná.Génmanipulált növények – Óvatos Európa A marhahúskérdésben szembenálló francia és angol hivatalos és kevésbé hivatalos szervezetek vállvetve harcolnak egy közös ellenség, a genetikailag módosított mezőgazdasági termékek ellen. A José Bové által vezetett McDonalds elleni támadások inkább szélsőséges esetei annak az Európa-szerte tapasztalható fogyasztói ellenérzésnek, amelyet a génmanipulált termékekkel szemben táplálnak. A közvélemény kétségeire a politika is válaszolt. November 5-én, pénteken jelentette be a brit környezetvédelmi miniszter, hogy 2002-ig folytatják a genetikailag módosított növények korlátozott „próbatermesztését”. A tesztfarmokon zajló vizsgálat célja, hogy megállapítsa az ilyen növények esetleges veszélyeit a környezetre. A génmanipulált növénytermesztés ellenzői attól tartanak, hogy ezek a növények az ültetvényekről elszaporodva természetes rokonaikat kiszoríthatják a környező élővilágból. A brit kormány és a biotechnológiai cégek közti megállapodás értelmében a tesztek befejezéséig nem termesztenek máshol az országban genetikailag módosított növényeket. Ezek a vizsgálatok „tisztán tudományos alapon haladva segítenek információt nyújtani a génmanipulált terményekről szóló társadalmi vitához” – nyilatkozta Michael Meacher környezetvédelmi miniszter az Independentnek. Az Egyesült Államokban azonban kisebb az ellenállás. Az USA gabonatermésének 40 százalékát tavaly génmanipulált növények adták. A kártevőkkel és betegségekkel szemben ellenállóbb, nagyobb terméshozamú fajtákat az amerikai farmerek hamar megkedvelték, és terményeiket a hatalmas európai piacon is értékesíteni szeretnék. A fogyasztók ellenállása azonban furcsa módon az Újvilágban is lassíthatja a génmódosított termények térhódítását, mivel végső soron itt is a kereslet diktál. Ha mindehhez hozzávesszük az európai mezőgazdaság versenyképességi problémáit, nem csoda, hogy lassan újabb – interkontinentális – front nyílik a nemzetközi ételháborúban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.