A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Növekszik piaci részarányunk

Udvari
1999. 11. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország és a többi közép- és kelet-európai ország szerkezeti átalakulása a Németországba irányuló export tükrében címmel jelentet meg könyvet az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság (OMFB) és az MTA Világgazdasági Kutató Intézete, melynek alkalmából tegnap Budapesten sajtótájékoztatót tartottak. Mint a könyv szerzője, Inotai András elmondta, 10 év gazdasági folyamatait elemezte. Megállapította, hogy Németország az Európai Unióba irányuló cseh, szlovák, lengyel és magyar kivitelnek 50-60 százalékát veszi fel. Magyarországnak a legfontosabb a német piac, mivel exportunkból 38 százalékban részesedik. Ez a jelentős gazdasági eredmény azonban függőségi helyzetet is teremthet. Mint a szerző hangsúlyozta, nekünk kedvezően módosultak az elmúlt 10 évben a CEFTA-országok német viszonylatú kivitelének összehasonlítása. Növekedés észlelhető a magyar, szlovák és cseh részarányban, míg a Lengyelország és Szlovénia relatív súlya csökkent. A múlt évben a magyar végtermékexport meghaladta a lengyelt, és alig maradt el a csehtől. Magyarország a legnagyobb, négy százalék körüli piaci részesedését a német jármű-, illetve cipőimportban tudta elérni. Ugyanakkor az export 82 százaléka technológiailag igényesebb termékekből tevődött öszsze: gépek, járművek, elektronikai berendezések, műszerek. Az ipari végtermékek átalagáraiból következtethető, hogy megkezdődött a közép-európai országok felzárkózása. Jellemző adat, hogy egy tonna ipari termék magyar exportára 13 525 márka volt, míg a németeknél 15 000 márka. A magyar ár 2,3-szorosa a cseh és 3,4-szerese a lengyel árnak. Meglepő, de egy tonna magyar végtermékexport Németországba 5,6 százalékkal drágább, mint az osztrák kivitel a német piacra. Prognosztizálható, hogy Magyarország viszonylag magas árszinten kapcsolódhat majd az Európai Unióba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.