A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Ombudsman ellenőrzi az ORTT-t

1999. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Polt Péter, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese az ORTT-t hatóságként vizsgálja, megfelelően jár-e el, amikor a tévétársaságok főműsoridőben vetítenek a gyermeki személyiségfejlődésre káros programokat, vagy műsoraikban a megengedett mértéknél több erőszakot sugároznak. Kedden a kormány is tárgyalta volna a médiatörvény vonatkozó passzusának módosítását, ám ezt a következő ülésre halasztotta.Az országgyűlési biztos hatóságként vizsgálja az ORTT-t: eleget tesz-e annak a kötelezettségének, hogy a tévécsatornák a törvénynek és az alkotmánynak megfelelve működjenek. Különös figyelmet fordít annak ellenőrzésére, hogy a testület megfelelően jár-e el azokban az esetekben, amikor a tévétársaságok a megengedett műsorsávon kívül sugároznak erőszakot megjelenítő programot, vagy olyan műsort vetítenek, amely a megengedettnél több erőszakot tartalmaz – jelentette ki lapunknak Polt Péter. Az ORTT a közelmúltban hozott ugyan néhány elmarasztaló ítéletet ilyen vétség miatt, ám vannak olyan jelzések, amelyek szerint erre többször is lehetősége lett volna – mondta az ombudsman, hangsúlyozva: a vonatkozó jogi szabályozás széles értelmezési lehetőséget ad, ami nehezíti a grémium döntéshozatalát. Az ombudsman szerint a gyermekek és a fiatalok alkotmányos jogai sérülhetnek a túlzott erőszak megjelenítése miatt. Számos kezdeményezés indult a közelmúltban az „erőszakmentes tévéképernyőt program” jegyében, ám a helyzet ennek ellenére nem sokat javult – szögezte le Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke. – A szakemberek gyakran hangoztatják, hogy a jogszabályi korlátozás önmagában nem elegendő, a tévétársaságok vezetőinek is önmérsékletet kellene tanúsítaniuk – jelentette ki. A tévénézés a kilencvenes évektől a szabadidős tevékenységek között az első helyen áll a fiatalok minden korcsoportjánál – áll egy közelmúltban készült felmérésben. A vizsgálatok megállapították: a 3–5 éves gyermekek átlagosan napi 80 percet töltenek a tévékészülék előtt, s az idősebb korúaknál ez az arány csak növekszik. A szakemberek szerint nem arról van szó, hogy a média hatásaival ijesztgetni kellene bárkit is, de a helyzet kétségkívül aggasztó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.