A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Svájci szakács norvég lazaccal

Palágyi Edit
1999. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A füstölt lazac ízét a sima barna kenyér hozza ki leginkább – állítja egy svájci mesterszakács. A gasztronómiai tanácsért szerencsére nem kell messzire utazni, Jan Lüthy úr ugyanis a Heves megyei Kerecsenden él, és eredeti viking tradíció szerint füstöli a Norvégiából érkező lazacot.Azért jöttem, hogy segítsek a magyarokon – meséli Lüthy úr, amikor arról faggatom, hogyan jutott eszébe ezelőtt nyolc évvel, hogy hazánkban telepedjen le. A mesterszakács először csak alkalmanként jött Budapestre, ha a szállodákban svájci napokat rendeztek, később azonban a magyarok kedvessége és vendégszeretete rábírta, hogy ideköltözzön. Szavai szerint ő mindig is különösen szabadnak érezte itt magát, még a mélyvörös kommunizmus éveiben is... A svájci úr, akinek hazájában szállodája, étterme volt, az Egerhez közeli faluban vásárolt egy félkész házat, majd 1994-ben régi kedves barátjával, John Ehrat úrral, aki egyúttal Svájc legjobb lazacfüstölőjének tulajdonosa, belekezdett a kerecsendi vállalkozásba. A lazac – minden hétfőn 3-5 mázsa – jégkásával bélelt dobozokban érkezik Norvégiából a kerecsendi üzembe, ahol azon frissiben elkezdik a feldolgozást, a hagyományok szerint kizárólag kézi munkával. A halat felbontják, filézik, majd tengeri só és barna cukor oldatában egy napon át érlelik. Ezután következhet a füstölés a norvég minta szerint készült speciális kamrákban. Külön e célra külföldről hozzák a kéregtelenített bükkfatörmeléket, amit csendesen izzítanak, és füstjét hidegen vezetik a felaggatott halakkal teli kamrákba. Egy éjszaka után az immár füstölt lazacot szárítják, majd igény szerint szeletelik. Az igazán hozzáértők állítólag egészben veszik a lazacoldalt, ugyanis úgy tovább eláll. Jan Lüthy mindenkinek ajánlja a füstölt lazacot, aki szereti magát megajándékozni. A kerecsendi üzem elsősorban szállodáknak, éttermeknek szállít, de egyre több olyan magyar család akad, amelyik megengedheti magának, hogy előételként füstölt lazacot tegyen az asztalra. A svájci mesterszakács szerint az állófogadásokon unásig ismételt szalámis-uborkás szendvicsek helyett üdítő változatosság egy-egy vékony szelet lazachús barna kenyéren. Lüthy úr azonban a magyar valóságban él, és tudja, hogy nálunk sok családnak nemhogy lazacra, de esetleg párizsira sem telik. Ezért is a Nemzetközi Pro Concordatia Lovagrend nagymestereként évek óta jótékonysági akciókban vesz részt. A lovagrend a boszniai válság idején Szegedre vitte az első segélyeket, majd az árvízi károk enyhítésében is közreműködött. Decemberben rendszeresen megajándékozzák a rászoruló gyerekeket, és idén a Heves megyeiek kapják az adományok zömét. A csomagokat mindig ünnepélyesen adják át a helyi óvodásoknak, iskolásoknak, és a gyerekek – Lüthy úr legnagyobb örömére – már németül éneklik a Csendes éjt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.