A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Új országtanulmány

Mayer György
1999. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) tagjaként Magyarország az energetikailag legfejlettebb országok közé tartozik, ennek megfelelően az elvárások is magas szin-tűek, melyeknek a magyar energiapolitika megfelelt – jelentette ki Robert Priddle, az IEA főigazgatója tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján, melyen Chikán Attila gazdasági miniszterrel közösen mutatták be az ügynökség Magyarországról készült ország-jelentését. A tanulmány felhívja a figyelmet az energiapiac liberalizálásának fontos feladatára is, amely megegyezik a magyar kormány Energiapolitika alapja, az energia új üzleti modellje címet viselő dokumentumában meghatározottakkal. Ugyanakkor a kiadványban az is szerepel, hogy az energiafelhasználás hatékonyságának területén további előrelépés szükséges. Chikán Attila kijelentette, hogy az ügynökség ajánlásai egybeesnek a kormány szándékaival, és pozitívan befolyásolják a fejlődés irányairól folytatott vitákat.A megalakulásának 25. évfordulóját idén ünneplő Nemzetközi Energia Ügynökség rendszeres időközönként felülvizsgálja a tagországainak energiapolitikáját, és a dokumentumot könyv formájában teszi közzé. Magyarország 1997-ben csatlakozott a szervezethez, majd ezt követően hazánk energiapolitikai felülvizsgálatát 1998 végén végezték el. Robert Priddle főigazgató szerint jelenleg a magyar energiapiac még nem versenypiacként működik. Az erőművek, az MVM és a szolgáltatók között hosszú távú szerződések vannak, melyek meghatározzák a lehetőségeket. Az MVM e szerződések révén, valamint a tulajdonában lévő áramtermelői és nagykereskedelmi pozíciója folytán uralja a piacot. Az IEA véleménye szerint a verseny egyik szükséges erőfeltétele, hogy az MVM-ről le legyen választva a nagykereskedelem és a hálózati rendszer működtetése. A gázellátásról szólva a főigazgató jelezte, hogy az ellátás biztonsága a legfontosabb kérdés, mert az ország hosszú idők óta Oroszországtól függ, mint egyetlen szállítótól, miközben a földgáz a magyar energiafelhasználás 40 százalékát teszi ki, ami kétszerese az IEA európai tagországaiban megszokottnak. Előrelépést jelent, hogy Magyarország 1996 óta rendelkezik nyugati vezetékes kapcsolattal – Győr–Baumgarten összeköttetés –, amely lehetővé teszi a cseremegoldásokat és a valós szállításokat is a nyugat-európai hálózattal. Magyarország előtt álló feladat, hogy készítse fel a gázpiacot is a versenyre, de megőrizve az ellátási biztonságot. Az ellátás mellett a másik lényeges kérdés az árak szerepe, amely minden esetben kényes pontja a liberalizálásnak. Addig a mértékig, amíg szükséges megemelni az árakat, ez meg is fog történni, ám a verseny megjelenése – a tapasztalatok szerint – minden esetben árcsökkentést eredményezett. Az eddigi magyar árszerkezet sajátossága miatt viszont valószínűleg a versenyhelyzet csak az áremelkedés ütemének csökkentését fogja eleinte jelenteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.