Vészkijárat Krisztus sírjánál?

Breuer Péter (Tel-Aviv)
1999. 11. 21. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli kormány semmire sem kényszeríti a jogbirtokos keresztény egyházakat. Jeruzsálem óvárosában található a kereszténység egyik legszentebb helye. Amennyiben a szent hely kapcsán jogokkal rendelkező egyházak nem akarják, úgy az izraeli kormány nem fogja őket arra kényszeríteni, hogy vészkijáratot létesítsenek a keresztények megváltója hagyomány szerinti sírhelyén – nyilatkozta lapunknak Ben Ami belbiztonsági miniszter, miután látogatást tett a templom belsejében. A keresztény tradíció egyes ágazatai szerint ezen a helyen volt az a barlang, ahol Jézus kereszthalálát követően a harmadik napon feltámadt. Később a sír fölé kis kápolnát emeltek, afölé pedig egy hatalmas templomot. A szent hely jogaiért a különböző keresztény felekezetek között harc indult, amit az ottomán uralom alatti megegyezés zárt le. Eszerint a jogok többségét a görög ortodoxok birtokolják, megosztva a római katolikus ferencesekkel, és az örmény ortodoxokkal, de kisebb keresztény egyházak, mint a koptok és az etiopok is helyet kapnak a templom helyén. (A reformátusok szerint Jézus sírja másutt van.) A nagytemplomnak csak egy bejárata van, ami tűzrendészeti biztonság és más szempontokból komoly kérdőjeleket vet fel, tekintettel a millenniumkor várható „rohamra”. A jogbirtokos egyházak szóvivői lapunknak adott nyilatkozatukban osztják az izraeli kormány ide vonatkozó aggodalmát, miszerint szükség lenne egy vészkijáratra. Természetesen nem a kis kápolnán, hanem a nagy templomon. Mégpedig akkora, amekkorán szükség esetén nagy tömeg tud kitódulni, de mind ez idáig az illetékesek nem tudták eldönteni, hogy a kijárat hol legyen. Az izraeli kormány a fent nevezettek miatt kényes helyzetben van. Azt a megoldást választotta, hogy nem próbálja az egyházakat hatalmi szóval vészkijárat létesítésére kényszeríteni, mert az csak rossz vért szülne világszerte. Ha viszont az ünnepek alatt katasztrófa történik, aligha tudja majd elkerülni, hogy ujjal mutogassanak rá, hiába is helyezte át a döntés jogát az egyházak kezébe. Ugyanakkor az izraeli illetékesek a Vatikánhoz fordultak, hogy a Szentszék próbálja a helybeli illetékeseket utasítani, avagy befolyásolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.