A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Vita a gázárakról

Mayer
1999. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az import alapú gázárképzés jövőre tervezett bevezetésével kapcsolatban egyre-másra kapnak szárnyra az egymást túllicitáló áremelkedési jóslatok, 30-40 százalékos földgáz-áremelkedést is prognosztizálnak. Magyarországon a felhasznált energiák 40 százaléka földgáz, s a Mol Rt. az import nagy részét Oroszországból hozza be, a világpiaci árnál jelenleg jóval alacsonyabb áron. Amennyiben törvény lesz az új árképzési tervekből, biztos, hogy mégis drágulni fog az energia. Ligeti Pál, a Gazdasági Minisztérium energetikai főosztályának vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: ha drágul is, közel sem az előzetesen beharangozott mértékkel. Ligeti Pál szerint az áremelkedés mértéke biztosan egyszámjegyű lesz, bár rögtön hozzátette, hogy az ármegállapítás a Magyar Energia Hivatal hatásköre, és nem a Gazdasági Minisztérium feladata. Amenynyiben a beszerzési ár változik, azt követi a fogyasztói ár is, és a földgáz ára minden esetben az olajszármazékok árváltozásaitól függ. Ma közel 25 dollár egy hordó olaj ára, szemben a nyári 9 dollárral. Márpedig piacgazdasági viszonyok között ez az árváltozás megjelenik a fogyasztói árakban is. Ligeti Pál visszautasította azt a feltevést, hogy azért drágul a földgáz, mert egyre többen használják. A legtöbben már a 70-es évek olajár-robbanását követően áttértek a kényelmes, és akkor még nagyon olcsó gáztüzelésre. A főosztályvezető szerint továbbra is a földgáz marad a legelterjedtebb fűtési mód, mert kényelmes, környezetkímélő, és a világpiacon gyakorlatilag korlátlanul beszerezhető. Ez utóbbi, vagyis a beszerezhetőség igaz a szénre is, mert a nemzetközi kereskedelemben bőségesen lehet jó minőségű és kis kéntartalmú – tehát nem környezetszennyező – szenet vásárolni, csak éppen nagyon drága átállni erre a fűtési módra. Természetesen ugyanez igaz a villamosenergiára is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.