Na végre, itt a nyár

Gyerekeknek, fiataloknak és szülőknek ígér tartalmas szórakozást Fonyó Gergely Na végre, itt a nyár című filmje.

2001. 10. 19. 15:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mű tizenkétszer huszonöt perces sorozat változata az m1, a mozifilmes variáció pedig a filmszínházak közönségét célozza meg. A film, amelynek forgatása a napokban befejeződött, az Országos Rádió ésTelevíziós Testület (ORTT) és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatásával a MEGAFILM produkciójában készül. Fonyó Gergelyt az utómunkálatok elkezdése előtt kerestük meg.

- A film és a tévésorozat teljesen különálló mű. Nem a sorozatból vágtunk össze egy filmes variációt, a történet és a szereplők aznosak, a film összeségében mégis más élményt nyújt. Tisztában vagyok vele, hogy nagy fába vágtuk a fejszénket. Az utóbbi húsz esztendőben a televízióban nem készült új gyermek- és ifjúsági sorozat, gyermekfilm is alig. Gyakorló apaként is tudom, hogy esténként nehéz találni még fél órányi műsort sem a televízió műsorkínálatában, amit jó lélekkel néznék meg közösen gyermekeimmel. Családi mozi- és tévéfilmet szeretnénk adni a közönségnek, amelyben a gyermekek és a szülők is megtalálnák a maguk örömét. Vígjáték lesz ez a javából, de örök erkölcsi értékekre szeretnénk fölhívni a figyelmet általa.
- Romantika, kaland, izgalom, líra, humor, szerelem, kincskeresés mind lesz benne – mondja a rendező. – Kohut Péter és Hegedűs Bálint novellája alapján egyik mesterem, Timár Péter rendező írta a forgatókönyvet, ő egyben a film vágója is. A történet egy Modolány nevű kis falucskában játszódik, amelyet Pilisszentlászló és Pilisszentlélek képeiből hoztunk össze. Helyben élő és nyaraló fővárosi gyerekek találkozásából szikráznak elő fordulatos kalandok, amelyeknek vezérmotívuma: hogyan hozzák rendbe a gyerekek a szülők baklövéseit. Az egyik felnőtt Sima Lajos simlis vállalkozó Reviczky Gábor játssza, feleségét Szulák Andrea. A humor állandó forrása kétbalkezes testőrük, egy Bodry nevű úr, Szarvas József megszemélyesítésében. Szerepel továbbá egy nagypapa és egy nagymama, egykori bohócok, őket Végvári Tamás és Földessy Margit jeleníti meg, vidám, cirkuszi jelenetekben is, amelyekben Bánsági Ildikó is látható, aki szerepe szerint korábban műlovarnő volt. A két öreg cirkuszos gyermekeit Rudolf Péter és Nagy Kálózy Eszter játssza. Tóth Ildikó személyesíti meg a falu új doktornőjét, akibe minden férfi szerelmes. Erdészként Rátóti Zoltánt, a polgármester szerepében Hunyadkürty Istvánt látjuk, a polgármester édesanyját Tábori Nóra kelti életre. A gyerekszínészek kiválasztásában segítségemre volt Földessy Margit húsz éve működő gyermek és felnőtt színésztanodája. Onnan került ki Talmács Mártika, nyolc esztendős karcagi kislány. Filmbéli bátyját sokat foglalkoztatott gyermekszínész, Baradlai Viktor alakítja, nővérük szerepében Reviczky Nóra látható. Ők nyaralók, a bohóc nagyszülők unokái. Az egyik helyi srác figuráját Tapasztó Nándorra osztottuk, akire a jelenlegi magyar-román határ közeli Dombegyházán bukkantunk reá egy szavalóversenyen. A vállalkozó fiát Kovács Lehel, egy vajdasági magyar fiú játssza, aki most érettségizett a szentesi gimnáziumban, s a főiskolán a harmadig szűrővizsgáig jutott el. Az Operatőr Halász Gábor, a zeneszerző Bornai Tibor, a producer Kálomista Gábor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.