időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Százhúsz éve született a Micimackó szerzője

MTI
2002.01.17. 06:30

Százhúsz évvel ezelőtt, 1882. január 18-án született Londonban a skót származású Alan Alexander Milne, Micimackó „szülőatyja”.

Milne Londonban töltötte gyerekkorát két fiútestvérével, szülei – John Vince és Sarah Maria – tanárok voltak. Westminsterben, majd Cambridge-ben, a Trinity College-tanult. Később ennek az iskolának a könyvtárára hagyományozta a Micimackó kéziratát. Első irodalmi próbálkozásai a Punch szatirikus hetilapban jelentek meg. Tanulmányai befejeztével itt lett szerkesztő-helyettes. 1913-ban feleségül vette Dorothy Daphne de Selincourt-t, majd megszületett Christopher nevű gyermekük. Igen, az ismerősen csengő név, Christopher Robin, azaz Róbert Gida. Milne saját gyermekét írta bele világhírű regényébe, a Micimackóba.

Bár ismert pacifista volt, besorozták a királyi hadseregbe és Franciaországban szolgált. A háborúellenességből született 1934-ben kiadott Peace With Honour című regénye. A két háború között publikált művei nagy sikert arattak és az 1924-ben kiadott When We Were Very Young (Amikor még kicsik voltunk) versgyűjtemény meghozta a világhírnevet is.

Roppant népszerűségét azonban a minden korosztály számára üdítő olvasmányt jelentő Winnie The Pooh című könyvével szerezte. A történet 1925 karácsonyára jelent meg először nyomtatásban, a London Evening News hasábjain, majd könyvalakban 1926 októberében adták ki. Magyarországon Karinthy Frigyes fantasztikus humort sugárzó fordításában Micimackó címmel először 1935-ben jelent meg. A könyvet húsz nyelvre fordították le, köztük eszperantóra és latinra is. A latin fordítás érdekessége, hogy Lénárd Sándor – a Brazíliában élt magyar író és orvos – műve. Sokszor színpadra vitték, és a Walt Disney Stúdió megfilmesítette.

Micimackó a XX. században kiadott száz legnépszerűbb könyv rangsorában az elegáns tizenhetedik helyet nyerte el. Az eladott példányszámok listáján is mindig élvonalban van. Csak az 1985-ös orosz fordításból három és fél millió kelt el, az ugyanabban az évben megjelent latin fordítás pedig az Egyesült Államokban megjelent idegennyelvű könyvek sorában az első lett.

Természetesen a csekélyértelmű medvebocs és barátai, Nyuszi, Malacka, Kanga, Zsebibaba, Tigris, Füles és Bagoly tökéletes emberi karakterek, a százholdas pagonyban zajló történetekben ráismerhetünk magunkra, kissé nevetséges erényeinkre és nemkívánatos gyarlóságainkra. A kedves kis állatfigurák és barátjuk, azaz a játékállatok tulajdonosa, Róbert Gida beférkőzött az ifjú és kevésbé ifjú szívekbe és örökre bekerült minden könyvespolcra. Milne később megírta a Micimackó folytatását, The House at Pooh Cornert (Micimackó kuckója) is, amely 1928-ban jelent meg. A Micimackó-könyvek elmaradhatatlan kísérői Ernest H. Shepard illusztrációi.

A Walt Disney filmprodukció sikerének titka is abban kereshető, hogy hű maradt a szöveghez, a mesekönyves kerethez és a klasszikus Shepard-rajzfigurákhoz. A Disney cég egyébként 2001-ben nem kevesebb mint kétszáznegyvenmillió fontért 2026-ig, a szerzői jog lejártáig teljes egészében megszerezte a népszerű mesehőssel kapcsolatos rajzfilmkiadási és egyéb jogokat.

Milne ismert volt színpadi szerzőként is, több mint huszonöt színdarabot írt. A fiú hazajön című darabját Magyarországon a Kis Színház mutatta be 1948-ban. A Micsoda négy napból angol film készült. Ezen kívül számos regényt, novellát és verset írt. Az 1927-ben kiadott Now We Are Six (Hatévesek lettünk) verseskötete szintén sikert hozott.

Minden mű sikere eltörpült azonban a Micimackó-könyvek mögött. Hallhatatlanná Milnét ez a kedves kis játékállat tette. Milne tulajdonképpen nem is gyerekeknek írta a műveit. Érdekes, hogy fiának sose olvasta fel verseit, történeteit, inkább Pelham Wodehouse-t, kedvenc szerzőjét igyekezett megszerettetni Christopherrel. A szeretet kölcsönös volt, Wodehouse is Milnét nevezte kedvenc írójának.

Milne 1952-ben agyműtéten esett át, hátralévő éveit mozgássérülten élte le sussexi otthonában. Idejét főként olvasással töltötte. Hosszú betegség után 1956. január 31-én halt meg.

Christopher Robin Milne, az író fia nem igazán akart Róbert Gida lenni. 1996-ban bekövetkezett halála után az angol lapok arról írtak, hogy nem sok örömét lelte a játékállat-birodalom vezérének szerepében. Christopher Robin állítólag nem tartott túl szoros kapcsolatot szüleivel, nem tudott szabadulni a rá osztott szereptől, amivel aztán élete során folyton azonosították. Önéletrajzi vallomása kissé illúzióromboló, de mindez nem von le a művek értékéből és töretlen népszerűségéből.

Számos ország már tanrendjébe is bevette Milne művét, a Berkeley Egyetemen kötelező olvasmány. Az okoskodó medvéről és barátairól szóló történetek nemzedékről nemzedékre minden olvasni szerető ember kedvencei. Népszerűségét mutatja az is, hogy 1995-ben rekordáron, 6750 font sterlingért kelt el a Christie’s árverésén a Winnie The Pooh első kiadásának egy példánya, az író kedvenc játékmackóját pedig egy 1996-os aukción 4600 fontért vették meg.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.