időjárás 17°C Árpád 2023. március 31.
logo

Batikolt ruhák kötözéssel

Ragó Márta
2002.02.20. 08:30

A batikolás könnyen megtanulható kézműves technika, melynek segítségével pólókat, szoknyákat, lakásdíszítő textíliákat színezhetünk egyéni módon. Most az egyszerű, kötözött batikolást mutatjuk be.

Hozzávalók:

Bármilyen pamut anyag, vagy ruha, amelyen kísérletezünk. Fontos hogy pamut legyen, mert a festékek nem fogják be a műszálat. Első alkalommal szerencsés, ha világos holmikon próbáljuk ki ezt a technikát. Később, amikor már rutint szereztünk, ismerjük a festékeket, lehet sötétebb alapszínekkel is kísérletezni.

Ruhafesték. Minden háztartási boltban lehet kapni. Ezek általában színező porból és fixálóból állnak. Más -más típusú festékek különböző eljárást igényelnek.

Vékony spárga vagy olyan fonál, amely nem szakad el könnyen, kisebb kövek, tű, cérna.

10-15 literes lábos. Jó, ha olyat találunk, amelyet már nem használnak főzésre, bár a festéket ki lehet sikálni az edényből.
A batikolás menete

Következik az anyag „elkötése”. Ha a ruha egész szélességében szeretnénk csíkot, akkor az egész anyagot kössük össze jó szorosan. A rész, amit átkötöttünk, alapszínű marad. Annál szélesebb lesz a festetlenül maradt vonal kontúrja, minél vastagabban, többször tekerjük át a madzaggal A kész darabot a festéklébe helyezzük és ázni hagyjuk. Kivétel után a kötözést óvatosan lebontjuk, az elkészült darabot öblítjük és szárítjuk.

Vigyázat!
A batikolt dolgok eresztik a színüket, ezért eleinte csak kézzel mossuk őket!Minták:

vízszintes csíkok:

Megfogjuk az anyagot és a spárgát körben rákötjük, majd föntről lefelé haladva körbetekerjük az egész ruhadarabot és alul elkötjük a fonalat. Fontos, hogy jó erősen tekerjük és kössük meg, különben nem lesz szép a minta.


függőleges csíkok:

ez a minta a leginkább idő- és munkaigényes. Vastag cérnával kell függőleges csíkokat varrni. Kiválasztjuk a csíkot, amely mentén haladni akarunk, pár centi hosszan harmonika – szerűen összehajtogatjuk az anyagot, majd jó erősen húzva a cérnát, egyik oldalról a másikra haladva egymáshoz varjuk a gyűrődéseket. Ahhoz, hogy ez a minta jól látsszon, nagyon erősen és aprólékosan kell varrni, különben a festék beszivárog a ráncok közé és ott is megfesti az anyagot.

színes batikolás:

A mintákkal együtt a színeket is lehet keverni, variálni. Megtehetjük, hogy a póló alját például pirosba, de a tetejét kékbe mártjuk bele. Nem nyomjuk az egész anyagot bele a festékbe, hanem a felét hagyjuk kilógni, majd azt később egy másik színbe rakjuk. A póló három színű lesz, ha kötözünk rá mintákat, megfestjük, majd átkötözzük és egy másik színbe is belerakjuk.


körök:

Ebben az esetben kiterítjük magunk elé az anyagot egy asztalra. Kiválasztjuk a helyet, hogy hová és mekkora kört szeretnénk. Megkeressük a képzeletbeli kör középpontját és ott felcsípjük az anyagot. Spárgával körbetekerjük az alakzat szélét. A kör ott fog kirajzolódni, ahol a kötél van. Ebben az esetben is fontos, hogy jó erősen kötözzünk. Természetesen egy pólóra több kisebb-nagyobb kört is rakhatunk Köthetünk koncentrikus köröket is. Először felkötözünk egy nagy kört, majd egyenlő távolságra még több helyen megkötjük. A legkisebb körbe belekötözhetünk egy követ, mert az is segít, hogy a minta szépen rajzolódjon ki.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.