időjárás 21°C Csanád , Emil 2023. május 28.
logo

Közeleg Ukrajna NATO-tagsága?

MTI
2002.06.26. 13:08

Annak az országnak, amely a NATO tagjává kíván válni, nem csak a hadseregét, de az egész társadalmát meg kell reformálnia - hangsúlyozta Chris Donnelly, a NATO főtitkárának közép- és kelet-európai ügyekben illetékes tanácsadója szerdán Kijevben, a NATO védelmi kollégiuma által szervezett háromnapos tudományos tanácskozás zárónapján.

A szakértő hangsúlyozta: a NATO nem csupán katonai, de politikai szervezet is. Az elmúlt tíz év alatt megváltozott a honvédelem és a nemzetbiztonság fogalma, s a katonai tényező, bár továbbra is fontos, csupán egyik összetevője a biztonságnak. Chris Donnelly kitért a NATO és az EU közötti szoros összefonódásra, emlékeztetve arra, hogy a NATO-tagságra való felkészülés egyben az EU-tagságra való felkészülés is, s Ukrajna sok szempontból vezető szerepet játszhat ebben a folyamatban.

Norbert Jousten, az Európai Unió ukrajnai képviseletének vezetője az unió támogatásáról biztosította az ukrán európai integrációs törekvéseket. Hangsúlyozta: készek segítséget nyújtani Kijevnek az európai és a világgazdaságba történő beilleszkedéséhez. Kiemelte az ukrajnai szerkezeti reformok folytatásának fontosságát. Az MTI kérdésére, melyek azok a legfontosabb feladatok, amelyek megoldásával Kijev felgyorsíthatja az európai integrációs folyamatot, Norbert Jousten az európai jogharmonizációt, valamint a demokrácia és a civil társadalom fejlesztését emelte ki. Ukrajnának végre kell hajtania a jogharmonizációt, és el kell érnie a törvények betartatását. Az első lépés a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) való belépés lesz, ami fontos közeledést jelent majd az Európai Unió felé is – mutatott rá a nagykövet.

A beruházási klíma helyzetével kapcsolatos kérdésre Norbert Jousten elmondta, hogy a jelentős gazdasági növekedés következtében megnőtt – egyebek között az Európai Unióval – folytatott ukrán kereskedelem. A beruházásokat illetően azonban a haladás még várat magára. Ukrajnának maradéktalanul el kell fogadnia a WTO-ba történő belépéshez szükséges törvényeket, s a tagság fontos jel lesz a beruházók számára is.

Borisz Taraszjuk, az ukrán parlament európai integrációs bizottságának vezetője a tanácskozáson hangsúlyozta: az ukrán európai integrációs törekvések egybeesnek az országban folyó reformokkal, s ezeket a lakosság többsége támogatja. Az EU és a NATO bővítésével kapcsolatban hangsúlyozta: nem szabad új választóvonalaknak kialakulniuk az unió keleti határán. Felhívta a figyelmet arra, hogy sem a NATO, sem az Európai Unió nem szentel kellő figyelmet olyan európai konfliktusoknak, mint a Dnyeszter-melléki, az abháziai és a karabahi problémák. Figyelmeztetett, hogy Ukrajna NATO-csatlakozásában gondot okozhat az ukrán-román tengeri határ rendezetlensége.

Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanácsnak a NATO-belépés stratégiája kidolgozására vonatkozó májusi döntésével kapcsolatban kiemelte: ezt a döntést már két-három évvel korábban meg kellett volna hozni. Most a NATO felelőssége, hogy megfelelő tanácsokat adjon. Több világos jelre lenne szükség a szövetség részéről – hangsúlyozta a volt külügyminiszter.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.