Egy kis kutyatörténet: a magyar agár

Az utcán sétálva elég ritkán lehet találkozni ezzel a régi magyar kutyafajtával, az agárral. Különleges kinézete, hosszú feje, lábai, vékony teste már sejteti alapvető tulajdonságát, a gyors és kitartó futásképességet. Régi magyar képeken, vadászatokat ábrázoló festményeken gyakran látható: – milyen kutya tehát a magyar agár?

Szabó T. Orsolya
2002. 09. 10. 5:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmünk folyamán a vadászemberek mellett mindig megtalálható volt a magyar agár, hiszen hazánkban nagy hagyományokra tekint vissza az agaras vadászat. Nem kötődött kifejezetten csak egy társadalmi réteghez, hiszen nagyurak és egyszerű emberek is felhasználták kiváló erejét, bámulatos gyorsaságát a zsákmány elejtéséhez. A második világháború után megszülető vadászati törvény tiltotta az agaras vadászatot, így a kutyát csak kedvtelésből tartók száma igen megcsappant. Ha nem lettek volna olyan emberek, akik a törvényt néha – néha áthágják, illetve nem adnak túl szeretett kutyájukon, ha az a fő feladatát már nem láthatja el, akkor talán ki is haltak volna. A hatvanas évek végére erősen lecsökkent a fajtiszta állomány, de szerencsére mindig vannak lelkes kutyabarátok, tenyésztők, akik szívügyüknek tekintik az ősi fajták fennmaradását, és kitartó munkájuk eredményeként, akárcsak az erdélyi kopó esetében, sikerült a fajtát megmenteni.

Ha agarakról esik szó, az emberek nagy többsége az angol agárra gondol, talán nem is tudva hogy nekünk, magyaroknak is nagy büszkeségünk ez a fajta. Eredetéről többféle feltételezés van: az egyik szerint Kis- Ázsiából származik, a másikszerint Észak- Afrikából – azonos azonban az, hogy később a rómaiak hozták be Európába. A magyar agár a honfoglaló őseinkkel együtt Ázsiából érkezett, és ezekről a vadakat üldöző kutyákról már feljegyzések is vannak. Az agaras vadászat egyre nagyobb tért hódított, Mátyás például kifejezetten kedvelte a vadászatnak ezt a válfaját.

Külön tanították a kutyákat erre a vadászati módra. A fiatal agarakat egy tapasztaltabbal együtt pórázra fűzték, járatták a ló mellett, hogy megszokja, aztán egy- egy fiatal nyulat kiugrasztottak. Ha már minden kutya látta a menekülő vadat, elengedték őket. Az idősebb kutya mutatta a fiataloknak az üldözés módját és az elejtést is. Természetesen, nem főúri körökben gyalogos vadász is használhatott agárt, de nem tudott az elejtett vadhoz olyan gyorsan elérni, mint a lovasok.

Széchenyi István, aki a lovak mellett a kutyákat is igen kedvelte, szorgalmazta az agarak, és a velük való vadászat divatba hozását, az agárversenyek rendezését is. Ezeken a versenyeken már az angol agarak is részt vettek, és a versenyzésre alkalmasabbak voltak, mint magyar társaik. A pályaverseny adottságai miatt nehezebben érvényesültek az erősebb testfelépítésű, bár kitartóbb magyar agarak. Ezt látva döntöttek sokan úgy, akik versenyeztetni akarták kutyáikat, hogy keresztezik a két fajtát, hogy a gyorsaságot és a kitartást egy egyeden belül lehessen megtalálni.

Az agárverseny igen érdekes látvány. Van, ahol egy műnyulat futtatnak körbe- körbe, és mivel az agár nem szagra, hanem mozgásra koncentrál, kergeti a nyulat a verseny végéig. A másik módja a versengésnek, hogy cikkcakkban vezetik a nyulat, és a kutyáknak kapukon átszaladva kell üldözni azt. Manapság Magyarországon is rendeznek agárversenyeket, éppen ezen a hétvégén is tartottak Győr- Sopron megyében. Mivel külföldön fogadni is lehet a versenyek eredményére, szigorú szabályok vonatkoznak a kutyusokra is – van doppingvizsgálat, kötelező pihenőidő két verseny között stb.

Aki ma úgy gondolja, hogy agarat választ társul, tarthatja lakásban is, mert alkalmazkodó, hűséges fajta. Nagyon szereti a gyerekeket, és türelmes is velük. Olyan embereknek ajánlható, aki maga is szereti a mozgást, mert a kutya igényli a sok futást. Boldogan lohol, akár órákat is, bicikliző gazdája mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.