időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Nem ért egyet a kórházösszevonással a XXI. kerület

MNO
2003.06.24. 16:14

Nem ért egyet a Csepeli Weiss Manfréd Kórház és a délpesti Jahn Ferenc Kórház összevonásával a XXI. kerületi önkormányzat képviselő-testülete – tájékoztatta Csepel polgármestere az MTI-t.

Tóth Mihály (MSZP) közlése szerint a testület kedden hozott határozatában nem támogatja a fővárosi közgyűlés elé csütörtökön vagy pénteken kerülő, a fővárosi egészségügyi intézmények összevonásáról szóló előterjesztést.

A képviselők ugyanakkor arra kérik a fővárosi közgyűlést, hogy ha mégis összevonná a kórházakat, akkor biztosítsa a majdani intézmény csepeli telephelyének részleges autonómiáját és a „Csepeli Weiss Manfréd” név további használatát.

A kerületi testület határozatában a fővárostól kéri azt is: gondoskodjon az 59-es autóbuszjárat sűrítéséről, valamint tegyen intézkedéseket a Csepelre vezető hidak és utak áteresztőképességének növelésére, a betegszállítás feltételeinek javítására.

A képviselők továbbá felkérik a közgyűlést arra, hogy hozzon konkrét döntést a kerületi szakrendelő-intézet bővítésének és rekonstrukciójának finanszírozási módjáról, és biztosítsa a járóbeteg-ellátás jogszabályi feltételeinek megteremtését.

A csepeli kórházról a végső döntést a héten hozza meg a Fővárosi Közgyűlés, miután a múlt hét csütörtökén az MSZP-SZDSZ képviselők szavazataival, az ellenzék ellenében, az egészségügyi bizottság megszavazta a több lépcsős átalakításról szóló indítványt.

A fővárosi önkormányzat pénteki tájékoztatása szerint a csepeli kórház a tervek szerint nem zár be, hanem az aktív betegellátást végző osztályok átkerülnek a dél-pesti kórházba.

Az előterjesztés szerint a többi közt a csepeli kórház sebészeti, szülészeti-nőgyógyászati, intenzív és aneszteziológiai osztályának betegeit a későbbiekben a Jahn Ferenc Kórházban látnák el.

„A csepeli kórházat nem bezárják, hanem összevonják a délpestivel” – közölte a főpolgármester-helyettes hétfőn.

Szolnoki Andrea (SZDSZ) elmondta, már korábban eldőlt a csepeli kórház jövője, akkor amikor a főváros döntött a regionális kórházakról, vagyis hogy egy régióban egy vezető intézmény lesz; erre pedig ebben a térségben a Jahn Ferenc délpesti kórházat jelölték ki.

Közlése szerint „az összevonással a betegek jobban járnak, mivel a délpesti kórházban színvonalasabb ellátást kapnak, mint Csepelen”.

A főpolgármester-helyettes szakmailag azért is indokoltnak tartja az intézmény-összevonást, mivel Csepel lakossága elöregedett, s olyan ellátórendszer szükséges, amely biztosítja a krónikus betegeket ápolását.

Az összevonás szükségességét a főpolgármester-helyettes egyértelműen indokoltnak tartja a kórház gazdasági ellehetetlenülése miatt. Mint mondta, nem várható el a fővárostól, hogy a végtelenségig finanszírozza a veszteséget, hiszen a tavalyi 250 millió forint után idén 300 millió forint adóssága van a kórháznak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.