időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Elkeseredett vajdasági magyarok

Magyar Nemzet
2003.07.31. 07:55

Igen kedvezőtlen fogadtatásra talált a Vajdaságban a magyar Külügyminisztérium szóvivőjének nyilatkozata, hogy a magyar diplomácia nem foglalkozik a kettős állampolgárság kérdésével. Mint ismeretes, valamennyi vajdasági magyar párt egyetért abban, hogy e kérdés kerüljön napirendre az anyaországban.

Így nyilatkozott Kasza József, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnöke, s ezt az álláspontot képviseli Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt első embere is, de a kisebb pártok sem látják másképpen. A vajdasági magyar közvélemény szinte egyként támogatja politikusainak erőfeszítéseit, s azt is megelégedéssel könyveli el, hogy ezúttal nézetazonosság alakult ki az egyébként sok kérdésben különböző állásfoglalást képviselő szervezetek között. Magyarán olyan sorskérdésnek számít a kettős állampolgárság, amely tömöríteni tudta a délvidéki politikai szervezeteket.
Ágoston András elfogadhatatlannak tartja azokat az érveket, amelyeket Tóth Tamás szóvivő felsorakoztatott, egyebek mellett, hogy az Európai Unióban nem találna egyetértésre, ha Magyarország foglalkozna a kérdéssel. A Vajdasági Magyar Demokrata Párt megalapozatlannak és félrevezetőnek tartja a külügyi szóvivő állítását, miszerint a vajdasági magyarok emocionális okokból, valamint attól a félelemtől vezetve, hogy az anyaországgal való kapcsolattartás megnehezedik, keresnek megoldást a kettős állampolgárság intézményében.

Mi nem vagyunk olyan borúlátók, mint Tóth Tamás, hangoztatja a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnöke. „Nem hisszük, hogy Magyarországnak az Európai Unióban baja esnék amiatt, hogy szoros kapcsolatokat kíván fenntartani a határon túli magyarokkal, s nemcsak a vajdaságiakkal, hanem a többiekkel is. Nem hisszük el Tóth Tamás külügyi szóvivő állítását, mert a BBC ez év január tizedikén elhangzott magyar adásában azt hallhattuk, hogy a Spanyolországban bevezetett törvénymódosítás nyomán egymillió latin-amerikai szerezhet spanyol állampolgárságot. Azóta több mint fél év múlt el, de nem érkezett olyan hír, hogy az EU szankcionálta volna Spanyolország bizonyára ésszerű, s a saját hatáskörében meghozott döntését” – érvelt Ágoston. Igaz, nem Spanyolország, hanem Magyarország körül helyezkednek el a kisantant államok – tette hozzá. Ágoston szerint a szomszédos államok berzenkedéseire nem a nemzeti érdek mellőzése, netán feladása a válasz. A kettős állampolgárság ügyében kezdeményezett aláírás-gyűjtési akciót a VMDP nem kívánja kisajátítani, hangoztatja a párt. Ez minden vajdasági magyar ügye. Az aláírások gyűjtése és a magyar miniszterelnöknek címzett kérelem kézjegyével történő megerősítése minden vajdasági magyarnak demokratikus joga, s egyben bizonyítéka a saját és a gyermekei jövőjéért érzett felelősségének. A politikai pártok vezetőinek felelőssége ettől csak abban különbözik, hogy az nagyobb.

A Vajdasági Magyar Szövetségnek – amelynek elnöke egyben a szerbiai miniszterelnök-helyettes is – nem kis szerepe van abban, hogy kedvező politikai légkör alakult ki Szerbiában a kettős állampolgársággal kapcsolatos kezdeményezéshez. Zoran Zsivkovics szerb kormányfő szabadkai nyilatkozata jó példa erre. Belgrád tehát nemcsak jogilag teszi lehetővé, de politikai gesztusként is támogatja, hogy a vajdasági magyarok kettős állampolgárságot kapjanak.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke elfogadhatatlannak tartja a Külügyminisztérium érveit a kettős állampolgárság elutasítására. A fideszes politikus tegnap a Nap-kelte című reggeli tévéműsorban úgy vélte, a magyar diplomáciának foglalkoznia kell a kettős állampolgárság kérdésével, hiszen ezt kérik a vajdaságiak, ezért gyűjtenek aláírásokat, s erre a szomszédok részéről is nyitottság mutatkozik. Németh Zsolt szerint nem lehet az Európai Unióra kenni az ügy félretételét, amíg számos uniótag a kettős állampolgárság alkalmazásával old meg problémákat. A külügyi bizottság elnöke azt is kiemelte, hogy a kormánynak nincs megoldási javaslata a vízumkényszer problémájára, holott ez a kérdés létfontosságú a Vajdaságban élő magyarok számára.

Sebestyén Imre – Pataky István

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.