időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Kulcsár Bécsben marad

Magyar Nemzet
2003.07.29. 09:13

Nem járult hozzá gyorsított kiadatásához Kulcsár Attila, a K&H-nál történt sikkasztási botrány gyanúsítottja, az új fejlemény késleltetheti az ügy lezárását. A bróker hamis okiratokkal igazolta a K&H Equitiesnél a pozíciója betöltéséhez szükséges iskolai végzettségeket, emiatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete feljelentést tett a rendőrségen. Kőbánya önkormányzata csőd közeli helyzetbe kerülhet a brókercég miatt.

Kulcsár Attila, a K&H Bank brókercégének korábbi alkalmazottja nem járult hozzá a gyorsított kiadatási eljárás alkalmazásához a hétfői tárgyaláson, s így alighanem hónapokig elhúzódik majd kiadatása – tájékoztatott Friedrich Forsthuber, a bécsi tartományi büntetőbíróság szóvivője. Forsthuber hozzátette: 88,13 millió euróban szabta meg az eljáró bíró a kauciót, amelynek letétbe helyezése nyomán szabadon engednék a brókert.

Kulcsár kérte, hogy az ügyben illetékes legfelső bíróság nyilvános tárgyaláson döntsön kiadatásáról, s erre őt is idézzék be. A szóvivő elmondta: megérkezett a bécsi illetékesekhez mind Kulcsár kiadatási kérelme, mind pedig az elfogatóparancs szövege, most ennek fordítása van folyamatban. Ha elkészül, újra kikérdezik a gyanúsítottat a szövegben foglaltakkal kapcsolatban. Ezt követően kerülne a legfelső tartományi bírósághoz a kiadatás ügye, a végleges engedélyt a bécsi igazságügyi minisztérium adja majd meg.

Minden valószínűség szerint Kulcsár Attila kiadatási kérelmének kiegészítését fogja kérni az illetékes osztrák bíróság a magyar hatóságoktól – tájékoztatott Bárándy Péter. Az igazságügyi miniszter szerint ha a bróker jogorvoslati kérelmekkel is él, akkor mintegy két hónapig is eltarthat a kiadatása. Ez mindig a védelmi megfontolásoktól függ – tette hozzá.

Németh Lajos, az ORFK kommunikációs igazgatóhelyettese kijelentette: az ügy lezárását késleltetheti – de alapvetően nem befolyásolja –, hogy nem valósult meg a gyorsított kiadatás, hiszen a nyomozás ettől még folyik. Hozzátette: az eljárásra fordítható kétéves vizsgálati idő akkor kezdődik, amikor Kulcsár Attilát első alkalommal kihallgatják a magyar hatóságok.

Bánáti az Info Rádióban érzékeltette: nem fog minden jogorvoslati lépcsőt végigjárni, de így is legalább fél év vagy még hosszabb idő telhet el Kulcsár hazatéréséig.

Kulcsár Attila kicsúszott a magyar igazságszolgáltatás gyűrűjéből, ebben a helyzetben különösen nagy azok felelőssége, akik nem tettek meg mindent annak idején azért, hogy a magyar bűnüldöző szervek gyors és eredményes munkát tudjanak végezni – reagált Demeter Ervin fideszes politikus a tegnapi fejleményekre. Az Orbán-kormány titokminisztere szerint Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár felelőssége felerősödik a fejlemények alakulásával.

A Magyar Nemzet információi szerint a bécsi börtönben veszteglő bróker hamis okiratokkal igazolta a K&H Equitiesnél, hogy megfelelő iskolai végzettséggel rendelkezik. Úgy tudjuk: emiatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete feljelentést tett a rendőrségen okirat-hamisítás miatt.

Jelenleg is folynak a tárgyalások a főváros X. kerülete és a K&H Bank között arról a 2,7 milliárd forintról, amelyet még 2000-ben helyezett el az önkormányzat a képviselő-testület döntése alapján a pénzintézet brókercégénél. Az összeg abból a 10-12 milliárd forintnyi önkormányzati vagyonból származott, amelyet az állami vállalatok átalakulásából kapott a helyhatóság. György István, Kőbánya ellenzéki frakciójának vezetője ezzel kapcsolatban kijelentette: a X. kerület MSZP–SZDSZ-es koalíciójának és a jelenlegi városvezetőknek választ kell adniuk egyebek mellett arra a kérdésre, hogy hová lett az a vagyon, amelyhez 1997 őszén jutott az önkormányzat, és amely mára elfogyott.

A baloldali–liberális koalíció 1995 óta többségben van a kerületben, a legutóbbi helyhatósági választásokon minden egyéni körzetben győztek, s a polgármesteri posztot is megszerezték.

A kerület pénzügyeit gyakorlatilag 1994 óta az az Andó Sándor felügyeli, aki ma Kőbánya polgármestere. Andó neve egyébként már szerepelt újságunk hasábjain: ő volt az, aki tizenhárom havi fizetést akart felvenni prémiumként alapilletménye mellé, ez esetben több mint tízmillió forintos éves önkormányzati jövedelemre tett volna szert. A közfelháborodás nyomására azonban ezt a döntést a testület visszavonta.

Az önkormányzat gazdaságpolitikája 2004-re a csőd szélére sodorhatja Kőbányát, amelyet néhány éve még az ország egyik leggazdagabb önkormányzatának tartottak – véli György István. A korábbi polgármester hozzátette: – 1999-ben a képviselő-testület úgy döntött, az önkormányzat átmenetileg felszabaduló pénzeszközeinek befektetései kérdésében ne én mint akkor hivatalban lévő polgármester döntsek, hanem az Andó Sándor által vezetett gazdálkodási és költségvetési bizottság. A helyhatóság ezután kötött letéti megállapodást a K&H Equities Rt.-vel, 2,7 milliárd forint értékben.

Megkérdezte volna a Magyar Nemzet az önkormányzati illetékeseket a befektetés hátteréről, illetve az állítólagos vagyonvesztésről, de Andó Sándor jelenleg szabadságon van, Szász Csaba alpolgármester nem volt elérhető, csakúgy, mint a K&H-ügy felelőse: Lőrincz Jenő irodavezető.

***

Kulcsár tájékozatlan. Vasárnap este a Friderikusz – A szólás szabadsága című tévéműsorban egy Kulcsár Attilával folytatott interjúból kiderült, hogy a bróker nem volt tisztában a rendőrségi kihallgatásról való távolmaradása következményeivel. Korábban a Népszabadság kérdésére – amely arra a nyilatkozatára vonatkozott, amit ügyvédje olvasott fel a rendőrség Aradi utcai épülete előtt – Kulcsár csak a fejét ingatta.

(Török László)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.