Névértékéig emelkedett a Rába árfolyama

Újból szembe ment a nemzetközi trendekkel a BUX - mondta egy magyar bróker a mai tőzsdezárás után. A magyar tőzsdemutató 4 pontos csökkenéssel nyitott, majd többszöri emelkedési próbálkozás után megadta magát a gyengülésnek és 21,89 pontot csökkenve zárt. A forgalom 5,0 milliárd forint lett, ebből a legnagyobb részt a Mol-ra kötötték.

2003. 10. 21. 15:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BÉT-en befektető spekulánsok a nemzetközi értékpapírpiacokat ezúttal is figyelmen kívül hagyták, mert a magyar parketten fel kívántak készülni a meghosszabbított ünnepre. A BUX-hoz hasonló enyhe csökkenést csupán a német DAX esetében volt látható, a londoni FTSE és a tengerentúli árfolyammutatók mind-mind emelkedőben voltak.

A Wall Street-en nyitáskor még nem foglalkoztak azzal, hogy az amerikai államháztartás hiány az idei pénzügyi évben 374 milliárd dolláros rekordértéket ért el és ez a bruttó nemzeti termék 3,5 százalékát teszi ki – derül ki a pénzügyminisztérium közzétett adataiból. Az amerikai kormányzat pozitív tényként fogadta a hiány mértékéről szóló hírt, a deficit ugyanis a vártnál kisebb lett.

Júliusban még 455 milliárd dolláros hiányra számítottak. John Snow pénzügyminiszter szerint a gazdasági növekedés és a növekvő adóbevételek miatt alakult az államháztartás kedvezőbben.

Elemzők rámutattak, hogy az államháztartási hiány és a tőzsdei árfolyamok között nincs korreláció, de azt azért megjegyezték az elemzők, hogy a piac pszichés állapotától minden kitelik, így a rekord méretű, de a vártnál kisebb államháztartási hiányt fogadhatta negatívan is a piac. New York-ban főként a technológiai papíroknak kedvezett a szerencse, a nap sztárja a Sandisk, a Nokia és az Ixos Software volt.

A BÉT-en viszont a részvények többsége gyengült, visszaesést jeleztek a blue chipek és azok a papírok is, melyek a korábbi napokban jól szerepeltek. A legnagyobb emelkedést az ELMÜ és a BorsodChem mutatta fel, de drágult a Forrás törzs- és az Egis részvénye is. A PSZÁF által megbüntetett Brau közel 5 százalékkal lett olcsóbb, ami azt jelentette, hogy a piac várhatóan kénytelen kelletlen el fogja fogadni a felvásárlási árat. Meglepetést okozott viszont a Rába a hétfői kirobbanó növekedés után; tegnap napközben tovább drágult a gépipari cég papírja és átlépte a 1000 forintos határt is, itt azonban programozott eladások kezdődtek, melyek 985 forintra húzták vissza a részvények kurzusát.

A forint árfolyama tegnap záráskor 9,23 százalékon állt a sáv erős oldalán a bankközi devizapiacon, 11 bázisponttal gyengébben a hétfő délutáni helyzeténél. Az eurót 256,20/40 forinton jegyezték, árnyalatnyival erősebben a 255,90/256,10 forintos előző napi kurzusnál – írta az MTI-Eco.

Záró: 9842,96 Min: 9832,80 Max: 9908,26 Nyitó: 9860,90 Előző: 9864,85 Vált.: -21,89 pont (-0,22 százalék)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.