Pesszimisták az amerikaiak

Tegnap lezárult a magyar gyorsjelentési szezon, a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényei közül az OTP és a Mol tegnap tette közzé tavalyi gazdálkodási adatait, ezzel a befektetők kedélye megnyugodott. A BUX nyitás után sokat ingadozott, de a delet követve az indikátor határozott növekedésre lett sarkallva, ennek hatására 26,46 pontos növekedéssel zárt az index.

2004. 02. 13. 18:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A forgalom 7,27 milliárd forintra esett vissza, ez azért következhetett be, mert az eladók már nem sújtották a Richter értékesítési megbízásaikkal. A gyógyszergyártó cég részvényei 210 forintot emelkedtek, ez összhangban volt az elemzők által várt trendfordulóval. A szakértők a csütörtöki kereskedés után jelezték, hogy a Richter részvényei lassan elérik azt a szintet, amikor a gyengülés átfordulhat, ez a tegnapi napon meg is történt és várhatóan, ha és amennyiben komolyabb negatív hírek nem jelennek meg a piacokon, akkor a Richter újból 28 ezer forintos magasságokba törhet.

Meglepetésre az OTP és a Matáv ára előző szintjén zárt, de az igen kedvező gyorsjelentést közlő Mol kurzusa 30 forintos növekedést produkálhatott. Hasonlóan eredményes napot zárt az Egis és az Inter-Európa Bank papírja. Az Egis-t a befektetők azért vásárolták, mert a vártakkal ellentétes gazdálkodási adatokat közölt, de egyúttal a befektetési tanácsadók is rámutattak, hogy az Egis a jövőben követheti a Richter által diktált növekedési irányt. Az Egis ára végül 100 forinttal drágult.

A nemzetközi értékpapírpiacokon vegyes irányok alakultak ki, Londonban drágultak, míg Frankfurtban gyengültek a tőzsdei indikátorok. A tengerentúlon a Michigani Egyetem fogyasztói hangulatmutatója nem okozott túl nagy optimizmust. Az elemzők 104 pontot vártak a hangulati indextől, de az csupán 93,1 pont lett. Az átfogó mutatót a jövőre vonatkozó várakozások húzták le: e részmutató 88,4 pontra esett a január végi 100,1 pontról. A jelenlegi körülmények megítélésre is sokat romlott, 100,4 pontra a január végi 109,5 pontos csúcsról, de még a csekély többség jó hangulatára utalt. A mutató alakulásából az amerikai hazai fogyasztás növekedésének várható mérséklődésére lehet következtetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.