Több mint 14 millió forint közpénz jutott Kóka János volt cégének

Az oktatási tárca nem indít vizsgálatot a hatmilliárd forintos informatikai kartellbotrány ügyében, mivel indoklásuk szerint erre nincs lehetőségük. Időközben kiderült, hogy Kóka János gazdasági miniszter egykori cége, az Elender Rt. több mint tizennégymillió forintos állami támogatást kapott augusztusban a munkaügyi tárcától.

2004. 11. 09. 0:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sem eszköze, sem felhatalmazása nincs az Oktatási Minisztériumnak (OM) annak vizsgálatára, hogy az orvostudományi karok informatikai közbeszerzésein nyertes cégek megsértették-e a versenysemlegesség szabályait – tájékoztatták a Magyar Nemzetet a tárca sajtóosztályán. Mint ismeretes, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) piacfelosztó kartell gyanúja miatt házkutatást tartott az IBM Magyarország Kft., az SAP Hungary Kft. és az ISH Kft. székhelyén, amelyek az év első felében négy egyetem közbeszerzési pályázatait nyerték meg, és öszszesen hatmilliárd forintos megbízáshoz jutottak.

Horváth Anita, a GVH sajtófőnöke a házkutatás tényét megerősítve elmondta: a rajtaütésszerű akciót hosszabb nyomozati munka előzte meg.

Korábban mindhárom cég részt vett az OM által szervezett háttérbeszélgetésen, amelyre a versenyszférából más vállalat képviselői nem voltak hivatalosak. Az oktatási tárca illetékese elmondta: a találkozót az öt orvostudományi karral rendelkező egyetem kezdeményezte, a minisztérium csupán annak szakmai koordinálását végezte, a meghívott cégek listáját az egyetemek javaslata alapján állították össze.

A minisztérium tavaly és idén is számos piaci szereplővel tárgyalt a gazdasági informatikai rendszerek bevezetéséről. Információk szerint elképzelhető, hogy akár másfél évig is elhúzódhat a vizsgálat, mivel a jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy az első hat hónapos nyomozási határidőt újabb félévvel meghosszabbítsa a versenyhivatal.

Nem ez az első botrányos kartellügy a szocialista–szabad demokrata-kormány hatalomra kerülése óta. Emlékezetes, a GVH versenytanácsa rekordösszegű, több mint hétmilliárd forintos bírsággal sújtott öt útépítő vállalatot, amelyek a gyanú szerint versenykorlátozó módon felosztották egymás között a négy autópálya-szakaszra kiírt, 128 milliárd forint értékű megbízást.

Magyar Bálint elhárítja a felelősséget

A kartellgyanú miatt végzett vizsgálatokra hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter tegnap a parlament ülésén azonnali kérdésében. A fideszes képviselő arra is rávilágított, hogy a szaktárca vezetőjének unokatestvére éppen az egyik cégnél dolgozik. Magyar Bálint válaszában elmondta, hogy az OM-ben az egyetemek kezdeményezésére szerveztek egy megbeszélést azért, hogy az intézményekben alkalmazott informatikai rendszerek kompatibilisek legyenek egymással. A politikus hangsúlyozta, hogy a pályázatok kiírásában és elbírálásában a minisztérium nem vett részt.



Közpénz jutott Kóka volt cégének

Több mint tizennégymillió forintos állami támogatáshoz jutott augusztusban Kóka János gazdasági miniszter egykori cége, az Elender Rt. – adta hírül a Népszabadság. A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) által „a vállalkozói készségek fejlesztését célzó képzések támogatására” kiírt pályázat az egyetlen a humánerőforrás-fejlesztési operatív programon belül, amelyen közvetlenül indulhatnak cégek. Az Elender, amelynek Kóka János októberi miniszteri kinevezéséig elnöke volt, közel a legnagyobb elnyerhető összeget kapta adatbázis-kezelő tanfolyamokra. A képzés becsült összköltségének mintegy hetven százalékát fedezte az FMM vissza nem térítendő támogatása, ráadásul a nemzetközi cég szinte minden kategóriában előnyös megítélés alá esett. Rózsa Judit, a munkaügyi tárca illetékes főigazgatója visszautasította azt a feltételezést, hogy Kóka János esetleg nyomást gyakorolt volna a hatóságra. Kiemelte: erre nem volt lehetősége, másrészt az augusztusi döntéskor Kóka egy magáncég vezetője volt.

Mint arról beszámoltunk, szakértők szerint súlyosan sérül az esélyegyenlőség elve a hazánkba érkező uniós pályázati pénzek elosztásánál. Előfordult, hogy a feleslegesen túlbonyolított kiírásokból kihagytak a pályázat elkészítéséhez nélkülözhetetlen információkat, máskor pedig olyanokat is megneveztek győztesként, akik nem teljesítettek minden feltételt.

Emlékezetes, a száz leggazdagabb magyar közé rangsorolt Kóka Jánosnak vagyonbevallása szerint 353 millió forintja van számlákon, értékpapírokban és kölcsönökben, ezenkívül három budapesti és egy verőcei ingatlannak részbeni tulajdonosa.

(Magyar Nemzet)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.