Újabb kartellbotrány: gyanús informatikai közbeszerzések

Házkutatást tartott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) három nagy informatikai cégnél a napokban, miután a gyanú szerint azok egymással összejátszva nyerték meg az év első felében négy egyetem közbeszerzési pályázatait hatmilliárd forint értékben. Korábban mindhárom vállalat képviselői részt vettek egy háttérbeszélgetésen, amelyet az oktatási tárca szervezett.

2004. 11. 07. 23:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elektronikus adathordozókat és iratokat foglalt le a GVH kartellcsoportja a múlt héten az IBM Magyarország Kft., az SAP Hungary Kft. és az ISH (International System House) Kft. székhelyén – értesült az Index internetes újság. A rajtaütésszerű akciót a versenyhivatal szóvivője sem cáfolta, de további részleteket nem közölt. Az Index úgy tudja: az ügy hátterében öt hazai egyetem gazdasági információs rendszerekre kiírt közbeszerzési pályázatai állnak, amelyeken a gyanúba kevert cégek – több konkurens szerint – egymással egyeztetve léptek fel. Az IBM, az SAP és az ISH megerősítette a vizsgálat tényét, és csak annyit fűztek hozzá: együttműködnek a versenyhivatallal az eljárás során.

Elgondolkodtató, hogy a pályázatok kiírása előtt a versenyszférából csak ennek a három nemzetközi vállalatnak a képviselői vettek részt a Magyar Bálint vezette Oktatási Minisztérium (OM) által szervezett háttérbeszélgetésen. Rajtuk kívül Mang Béla felsőoktatási helyettes államtitkár, illetve Gábor András informatikai főtanácsadó, az egyetemek közül pedig a Szegedi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, az ELTE és a Semmelweis Egyetem illetékesei voltak ott a konzultáción. A felsőoktatási intézmények az Index szerint lényegében szándéknyilatkozatot tettek, hogy a megjelent cégek termékeit választják. Az OM más piaci szereplők részvételével nem szervezett hasonló megbeszélést.

Több mint árulkodó, hogy Gábor András informatikai főtanácsadó a háttérbeszélgetésen kijelentette: „ha a megbeszélésen részt vevő ugyanazon (…) rendszer bevezetése iránt érdeklődő intézmények lehetségesnek látják az együttműködést, és hajlandók az összefogásra, az OM támogatni fogja kezdeményezésüket”.

Az oktatási tárca sajtóosztályán elismerték, hogy volt háttérbeszélgetés a témában, de azt teljesen szokványosnak minősítették. Cáfolták, hogy az egyetemek előre nyilatkoztak volna arról, mely cégekre számítanak a rendszerek bevezetésekor.
Az öt egyetem az év első felében írt ki pályázatot, amelyen mindhárom vállalat részt vett. A négy lezárult pályázaton az ISH nyert, de Pécsett és Szegeden is vállalta az IBM és az SAP alvállalkozóként történő bevonását. Az ELTE tenderének eredményét egy konkurens cég megtámadta, és a közbeszerzési bizottság döntése nyomán új győztest hirdettek, amely azonban alvállalkozóként alkalmazza majd az IBM-et és az ISH-t.

Az Index szerint több vállalkozás azért nem indult a tendereken, mert tudtak a minisztériumbeli megbeszélésről, és a gazdasági informatikai rendszerek piacán már jó ideje lehetséges összefonódásokat rebesgetnek.

(Magyar Nemzet)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.