időjárás 14°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

A szakszervezeteknek nem kell a munkavállalói biztos

MNO
2005.04.13. 12:39

A Magyar Szakszervezetek Oszágos Szövetségének (MSZOSZ) elnöksége sem tartja jó megoldásnak a munkavállalói biztosi intézmény felállítását, mivel úgy vélik: ez önmagában még nem jelent megoldást. Mint közleményükben írják: „érdemi változásról akkor beszélhetünk, ha a munkaügyi ellenőrzés rendszerében, hatékonyságában is változás történik, ha biztosított lesz a szakszervezetek érdemi részvétele az ellenőrzésben. A rendszerbe integrálni kell a munkahelyi, ágazati és területi szakszervezeti jogsegélyszolgálatokat is. A jogsértésekkel szembeni védelmet ki kell terjeszteni a munkavállalókra, a szakszervezeti tagokra és a nem szakszervezeti tagokra egyaránt”.

Ismeretes: a Csizmár Gábor munkaügyi miniszter által bejelentett az új intézménnyel kapcsolatban már az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) is kifejezte tiltakozását. Mint a Magyar Nemzet megírta, a munkaügyi miniszter ötletét azért tartja elfogadhatatlannak a konföderáció, mert a dolgozók hátrányára történő munkáltatói jogsértések „a kormány és a felelősséggel tartozó minisztériumok szeme előtt és azok tudtával zajlanak” , ráadásul a kormány a dolgozók hátrányára módosítaná a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvényt. A kormányzati koncepció például a jelenlegi harmincról hatvan napra tolná ki a munkaügyi főfelügyelőség intézkedési határidejét. A törvényből továbbá kikerülne az a passzus, amely alapján a munkaügyi felügyelő azonnal megtilthatja a további foglalkoztatást, ha törvénytelenséget állapít meg.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.