Hazudott Gyurcsány: bírósági ítélet is erősíti a kormányfőre vetődött gyanút

Elsőfokú ítéletében a Fővárosi Bíróság (FB) elutasította Gyurcsány Ferencnek a Magyar Nemzet ellen indított sajtó-helyreigazítási keresetét. Ebben a miniszterelnök lapunk elmarasztalását kérte két, szeptember végén megjelent cikk kapcsán. Keresetében kifejtette, hogy a Magyar Nemzet 2005. szeptember 29-i számának címlapján és 3. oldalán megjelent, Hazudott a miniszterelnök című cikkben, valamint a 2005. szeptember 30-i számának 3. oldalán megjelent Villabotrány: nem Fittelina. Altus! című cikkben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök személyére vonatkozóan valótlan állításokat tett közzé, illetőleg való tényeket hamis színben tüntetett fel.

Magyar Nemzet
2005. 12. 09. 6:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány véleménye szerint a lap valótlanul állította, hogy a miniszterelnök a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában a Szemlőhegy utcai ingatlannal szomszédos telek vételi szándéka kapcsán megnevezte a Fittelina Kft.-t, illetőleg azt állította, hogy a Fittelina Kft. többször tett ajánlatot a II. kerületi önkormányzat felé a vételre. Gyurcsány szerint ezzel a lapunk olyan hamis látszatot keltett, mintha a miniszterelnök valótlanságot állított volna.

Ezzel szemben a való tény az, hogy a kormányfő az említett műsorban egyetlen céget sem nevezett meg és nem állította, hogy a Fittelina Kft. tett ingatlan megvásárlására ajánlatot – így a kereset.
Pataki Árpád bíró szerint a Magyar Nemzet a becsatolt cégmásolatok alapján megfelelően tudta bizonyítani a cikkben tett megállapításait. Megállapítható ugyan, hogy Gyurcsány Ferenc a rádióműsorban valóban nem nevezett meg egyetlen céget sem, de nem is nyilatkozott arról, hogy ha nem a Fittelináról volt szó, akkor melyik más gazdasági társaságról. A bíró kifejtette: a műsorvezető egyértelműen a Fittelina-üggyel kapcsolatban tette fel a kérdését és a miniszterelnöknek lehetősége lett volna, hogy egyértelművé tegye a helyzetet. A lapunk által levont következtetés tehát nem volt ellentétes a véleményalkotás elemi szabályaival – hangzott el az ítélet indoklásában. A kifogásolt cikk címével kapcsolatban – amelyben lapunk levonta a logikus következtetést: Hazudott a miniszterelnök – a bíró kijelentette: az Alkotmánybíróság szerint a tényállítás formájában közöltek is minősülhetnek véleménynek, a közszereplőknek pedig a sértő, igazságtalan véleményeket is tűrniük kell.

A két írás egy közhiteles dokumentumokkal alátámasztott cikksorozat része volt, amelynek során feltártuk: a Gyurcsány családjának villáján végrehajtott luxusberuházás felveti az adócsalás gyanúját. Ennek lényege: a kormányfő és felesége tulajdonában lévő Fittelina Kft. a házaspár lakhelyéül szolgáló Szemlőhegy utcai ingatlanba fitneszparkot, úszómedencét telepített, amelyek után magánszemélyként nem igényelhették vissza az áfát, a cég azonban igen. Gyurcsányék azzal védekeztek, hogy az ingatlanhasznosítással foglalkozó Fittelina Kft. üzleti célból ruházott be, amelyek között a villán kívül más ingatlanok, így a szomszédos telken egy irodaház felépítése is szerepelt. Ennek érdekében a Fittelina nevében ajánlatokat is tettek a II. kerületi önkormányzatnak. A kerület jegyzője azonban lapunkban cáfolta Gyurcsányt, vagyis azt, hogy a Fittelina az önkormányzathoz fordult volna más építkezés ügyében. Ez viszont tovább erősíti azt a gyanút, hogy Gyurcsányék a Fittelina Kft.-t kizárólag a magántulajdonukban álló villán elvégzett luxusberuházásra hozták létre. A jegyző cáfolata ellenére Gyurcsány a Klubrádióban megismételte álláspontját. Egyértelműen a Fittelina Kft.-re utalva azt mondta: „Sok mindenre készültünk, még a szomszédos telekre egy önálló irodaháznak a felépítésére is, arra vonatkozóan több ajánlatot adtunk az önkormányzatoknak a vásárlásra. Erre a tevékenységre – az ingatlanfejlesztésre és -hasznosításra – jött létre egy cég, amely, amikor épült át a mi házunk, amely magánház természetesen, akkor kialakította a maga irodáit is, és a beruházás folyamán nagyon akkurátusan kettéválasztotta a dolgot.”

Nem sokkal később a kormányfő felesége, Dobrev Klára is hasonló tartalmú nyilatkozatot tett a Népszavának: „1995–96-ban a mellettünk lévő ingatlanokat árulták, mi is licitáltunk, és ötször adtunk be vételi ajánlatot. A Fittelina ezért jött létre, kizárólagosan ingatlankezeléssel, -hasznosítással foglalkozott volna.” Lapunk ezt a cikket szintén ismertette. Az írás címében ebben az esetben is levontuk a logikus következtetést – A miniszterelnök felesége is hazudik. A házaspár azonban ezt már nem sérelmezte.
Batiz András kormányszóvivő közleményében leszögezte: a Fővárosi Bíróság nem jogerős döntésében véleménynek minősítette a közléseket, a közlés tartalmát semmilyen módon nem minősítette. A Magyar Nemzetben a Fittelina Kft.- vel összefüggésben megfogalmazott állítások alaptalansága több ízben is bebizonyosodott: a Fővárosi Főügyészség két esetben is megtagadta a nyomozást az ügyben, bűncselekmény hiányában – írta Batiz, de arra nem tért ki, hogy az ügyészség még nem bírálta el Deutsch Tamás (Fidesz) beadványát az ügyben. A jogi szakértők most vizsgálják a további lehetőségeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.