időjárás 26°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Az ombudsman szerint az APEH kárt okozott a civil szervezeteknek

MNO
2006.04.26. 08:59

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) késve tájékoztatott arról, hogy az adózók a korábbi gyakorlattól eltérően csak február 20-ig rendelkezhetnek munkáltatójuknál adójuk civileknek felajánlott egy százalékról, s így jelentős veszteség érte a civil szférát – állapította meg vizsgálatában Takács Albert.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese egy civil szervezet beadványa alapján kezdte meg vizsgálatát. A beadványozó azt sérelmezte, hogy az APEH csak 2006. január 12-i sajtótájékoztatóján adta az adózók tudtára, hogy a korábban érvényben volt április 25-i határidővel szemben csak február 20-ig rendelkezhetnek munkáltatójuknál adójuk – civil szervezetek részére felajánlott – egy százalékáról.

„Mivel a nonprofit szervezetek az áprilisi időponthoz igazították sajtókampányukat, a rendelkezésükre álló idő alatt azt módosítani már nem tudták, s így jelentős anyagi veszteség érte őket. Egyes szervezetek számára ez a helyzet akár pénzügyi ellehetetlenüléshez is vezethet, hiszen bevételeik meghatározó részét az egyszázalékos adózói felajánlások képezik” – olvasható Takács Albert közleményében.

Az APEH honlapján szereplő, egymásnak ellentmondó és a hatályos jogszabályokkal össze nem egyeztethető, az adó egy százalékáról civil szervezeteknek való rendelkezésre vonatkozó információk nem felelnek meg a jogbiztonság követelményének, s így alkotmányos joggal összefüggő visszásság közvetlen veszélyét hordozzák – véli az ombudsman.

Takács megállapítja azt is, hogy az adóhatóság egy lényeges jogszabályváltozásról késedelmesen tájékoztatta az adóalanyokat, s ezzel sérült az adózók tájékozódáshoz való joga, az APEH pedig nem tett eleget a jogbiztonság követelményének.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.