időjárás 28°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Kettős magyar győzelem: Milák arany-, Márton ezüstérmes Rómában

Elkészült a Fidesz-leltár: 800 milliárd körül a negyedéves hiány

MNO
2006.04.05. 15:10

A Fidesz becslése 790-800 milliárd forintra teszi az államháztartás első negyedéves hiányát &#8211; mondta Varga Mihály, aki elkészítette el a kormány által a szokásjog által előírt határidőre nem publikált negyedéves pénzügyi helyzetjelentést. Rogán Antal sürgette, hogy a hivatalos adatokat még az esti Gyurcsány-Orbán vita előtt tegyék közzé.<br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=346842&rvt=187" target = "_blank">&#8226; Orbán: Az idei büdzsé összeomlott &#8211; Pótköltségvetés kell</a><br>

A jelentésben kifogásolják, hogy a Pénzügyminisztérium a szokásos menetrendtől eltérően nem április 5-én, hanem csak választások után, április 10-én közli a hiányszámokat – mondta Varga Mihály, aki szerint ha kedvező lenne a szám, akkor a kormány tartaná magát az eddigi gyakorlathoz.

Az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere közölte: a Fidesz adatai, becslései szerint a hiány kiugró, 360 milliárd forint körüli mértéket ért el márciusban, ami azt jelenti, hogy közel 790-800 milliárd forint lesz az államháztartás első negyedéves hiánya.
„Ez azt is jelenti, hogy ezzel már az éves hiánycélnak a több mint 50 százaléka az első három hónapban teljesült” – tette hozzá. Ez szerinte minősíti a tervezőmunkát, és a kormánytöbbség által elfogadott költségvetést is.

Véleménye szerint a gazdaságpolitika rossz pályán van, hiszen a kormány az elmúlt négy évben egyszer sem tudott megbirkózni a hiánnyal, rendre túlteljesültek ezek számok. „Míg 2001-ben az volt a kellemes gond, hogy a többletbevételt hogyan osszuk el, addig sajnos ma már évek óta arról kell vitatkoznunk, hogy mekkora is az hiány, amellyel a korábbi elfogadott törvényt év közben túllépjük” – mondta.

A Fidesz terveiről szólva kifejtette: más gazdaságpolitikára van szükség, vissza kell térni arra a pályára, amely gazdaságfejlesztéssel, a hazai kis- és középvállalkozások támogatásával kíván több beruházást és munkahelyet létrehozni. Mint mondta, az államadósság tekintetében két számítási mód lehetséges: míg a kormány adatai a magán-nyugdíjpénztári korrekcióval számolva azt mutatják, hogy az államadósság a GDP-hez viszonyítva 58,3 százalékon áll, addig a maastrichti mutató szerinti számítás 62,3 százalékot mutat. Hozzátette: 2005 végére 13 580 milliárd forint volt az államadósság mértéke, ez véleménye szerint azt jelenti, hogy „adósságpályán vagyunk„.

Rogán: Még az esti vita előtt ismertessék a negyedéves adatokat!

A kormány még az esti Gyurcsány-Orbán televíziós vita előtt hozza nyilvánosságra az ország negyedéves negyedéves pénzügyi, államháztartási adatait – sürgette Rogán Antal szerdai sajtótájékoztatóján.

A Fidesz kampányfőnöke szerint erre azért van szükség, hogy a vitán a két jelölt a valódi helyzet ismeretében tudja elmondani elképzeléseit, választópolgárok pedig a tények ismeretében dönthessenek április 9-én. Rogán hozzátette: a kormány nem kívánja feltárni az ország valódi pénzügyi helyzetét, s ez indokolja, hogy az eddigi szokásjoggal ellentétesen nem április 5-én, hanem csak a választások után, április 10-én akarja nyilvánosságra hozni a negyedéves államháztartási adatokat.

hirado.hu

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.