időjárás 26°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Gyurcsány kontra Orbán a német sajtóban

Keresztes Lajos
2006.04.06. 07:30

A magyarországi kampánnyal, illetve a tegnap esti miniszterelnök-jelölti vitával fogalalkozik a német sajtó. A baloldali lapok Gyurcsány Ferenc mellett teszik le a voksukat igen részrehajló cikkeikben, megjegyezve ugyan: a miniszterelnök szemére vetett óriási költségvetési hiánnyal kapcsolatban Gyurcsány nem tudott mivel érvelni.

Berliner Zeitung (berlinonline.de/berliner-zeitung)

A baloldali német napilap a magyarországi árvíz és a választások közötti összefüggésekkel foglalkozik. Gyurcsány Ferenc hétfőn – tekintettel a drámai dunai és tiszai árvízi helyzetre – lemondta az összes hivatalos kampányfellépését. A lap szerint Gyurcsány kampánystratégái még emlékeznek 2002-es németországi választásokra, amikor Gerhard Schröder az Elba áradásának köszönhetően végül is megnyerte a már elveszettnek hitt Bundestag-választásokat. Gyurcsány nagyon szívesen tenné ugyanezt. Döntését, a kampány megszakítását megkönnyítették azok a közvéleménykutatások, melyek a propagandashow elutasítottságát igazolták – írja a baloldali lap.

Kurier (kurier.at)

Az osztrák bulvárlap a tegnap esti miniszterelnök-jelölti vitát elemzi. A cikk írója, Ernst szerint az „alaposan felkészített” Gyurcsány több alkalommal szembesítette Orbánt állítólagos ellentmondásaival. Például azt állította, hogy Orbán miniszterelnökként vehemensen támogatta a kórházak privatizációját, amit ma keményen ellenez. A másfél órás vitában Gyurcsánynak sikerült több alkalommal is védekezésbe szorítania Orbánt, többek közt, amikor kétségbe vonta a Fidesz 14. havi nyugdíjra vonatkozó ígéretét – írja a bulvárlap.

A cikk írója szerint Orbán a „legjobb pillanatait” akkor élte át, amikor az ország hatalmas költségvetési hiányáról és a hét százalék feletti munkanélküliségről beszélt. A szocialisták szemére vetette, hogy képtelenek az ország gazdaságának irányítására. Azon a kijelentésen kívül, hogy az új szocialista kormány alatt jobb a gazdaság állapota, Gyurcsány ezzel az megállapítással szemben nem tudott érvelni – teszi hozzá.

Der Standard (derstandard.at)

A baloldali-liberális osztrák napilapban Kathrin Lauer kritikátlan kormánypárti érvekkel rajzolja meg Orbán Viktor politikusi portréját.
Lauer szerint Orbán 1998–2002 közötti kormányzása idején a „reformstagnáció” jellemezte Magyarországot, s az egykori mintatanulónak számító ország ekkor esett vissza, főként nacionalista pozíciói miatt. A nyíltan szélsőjobboldali pártokat a jelentéktelenségig meggyengítette, úgy, hogy tagjainak és eszméinek egy részét átvette – írja a lap.

Amikor az ellenzéke vezetője lett, parlamenti széke gyakran üres maradt. Orbán eleme a vallási stílusban celebrált tömegmegmozdulások, ahol azt teheti, amit a legjobban tud: hangulatot kelt. De itt is a fáradás jelei figyelhetőek meg rajta, a vágyakozás a régi szép idők iránt, amikor 1989-ben a Hősök terén történelmi beszédében a szovjet csapatok kivonását követelte. Ha most a fordulat idejének kommunistáit bírálja, magát idézi, azt a fiatalembert, aki akkor az ellenzéki akadémiai körökből indult a hatalomba – állítja Lauer.

finanzen.de

A gazdasági hírekre specializálódott hírportál az AP hírügynökség tudósítását idézi a tegnap esti vitáról. Mint írja: négy nappal a parlamenti választások előtt az MSZP és Fidesz listavezetője megerősítette a gazdasági kérdésekben meglévő eltérő nézeteiket. Gyurcsány Ferenc az infrastruktúra és a turizmus fejlesztésével kampányolt, míg Orbán Viktor a Fidesz győzelme esetén a minimálbér felemelésére tett ígéretet: a jelenlegi 62.500 forintos minmálbért legalább 100.000 forintra szeretné emelni. Ezen túl Orbán adókönnyítéseket ígért a családok számára.

Gyurcsány kiemelte kormányának erőfeszítéseit, hogy javítsa az Oroszországhoz fűződő kapcsolatait, ami a magyar mezőgazdasági export területén lehet Budapest segítségére.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.