időjárás 29°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Varga: Adóemelésre, áfavisszatartásra és megszorításra készül a kormány

MNO
2006.04.11. 13:09

A kormány eltitkolta az emberek elől a gazdaság és az államháztartás valós helyzetét, az év végi államháztartási deficit túllépése meghaladhatja a 900 milliárd forintot is &#8211; jelentette ki Varga Mihály, aki szerint jövőre logikusan adóemelés, áfavisszatartás és megszorítás következik. <br/><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=348122&rvt=5" TARGET=_blank>&#8226; Rekordhiány, rekordoptimizmus</a><br>

A Fidesz szerint a hétfőn közzétett államháztartási adatok alapján látszik, hogy a kormány kapkodó intézkedéseivel tönkreteszi a gazdaságot. Varga Mihály úgy vélte: az első negyedéves államháztartási adatok azt mutatják, hogy „kipakolták a kasszát”, minden lehetséges kiadási tételt kifizettek már az első negyedévben. Mindebből az ellenzéki politikus szerint jövőre logikusan adóemelés, áfavisszatartás és megszorítás következik.

Varga úgy látja: a következő kormány azonnali dolga lesz a helyzetet orvosolni, ám erre konkrét javaslatokat nem ismertetett, mert – mint mondta – az államháztartás valós helyzetét még nem ismerik. Az ellenzéki politikus, az Orbán-kormány pénzügyminisztere nem értett egyet Veres János pénzügyminiszter kedd reggeli indoklásával, ami szerint a hiány növekedése éven belüli elcsúszás miatt haladta meg a várt szintet. Véleménye szerint a gazdaság strukturális problémája miatt emelkedett jelentősen a deficit.

A forint árfolyamgyengüléséért is a rossz gazdaságpolitikát tette felelősség Varga Mihály. Úgy vélte, a piacon kialakult tartós bizonytalanság miatt változékony a forint, és ez jelentősen növeli a devizában eladósodottak kockázatát. Az új kormány legsürgősebb feladatai közé sorolta egy hiteles konvergenciaprogram kidolgozását és az államháztartás valós diagnózisának felállítását. Úgy vélte, a hétfőn ismertetett adat csak a „jéghegy csúcsa”.

Gyorsulhat az infláció

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint az utóbbi időszak forintgyengülése még nem látszik a magyarországi inflációs számokban, de további jelentős árfolyamveszteség már komoly hatással lenne.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési elemzői által a márciusi adatok keddi közzététele után kiadott elemzés szerint a jelenleg alacsony inflációs kilátást hosszabb távon felfelé mutató kockázatok terhelik. Az euró forintárfolyama most még nincs azon szinten, hogy önmagában komoly inflációs kockázatot jelentsen, de további erőteljes forintgyengülésnek már „aránytalan” árfelhajtó hatása lenne, mivel megváltoztatná az árfolyam-várakozásokat is. Az elemzés kiemeli: az élelmiszerár-inflációban, amely eddig nagyon kedvező volt, a jelek szerint most már fordulat zajlik, és ebben a szegmensben – ellátási oldalon – az árvíznek is kedvezőtlen hatása lesz. Az elemzés szerint azonban az MNB 275 forintos euróárfolyamig nem nyúl a kamathoz, ha az inflációs helyzet a jelenlegihez hasonló marad.

A Dresdner Bank londoni befektetési részlegének (DrKW) keddi elemzése szerint az áfacsökkentés ismeretében aligha meglepetés az infláció erőteljes lassulása; ha valami meglepetést okozhat, az a csökkenés ütemének elmaradása az elemzők által várttól. A DrKW szerint ennek fő oka az, hogy a kiskereskedők jelentős hányada „nyilvánvalóan elmulasztotta” érvényesíteni az adócsökkentés számottevő részét a fogyasztói árakban. A londoni Dresdner-elemzők szerint a maginfláció gyorsulása már annak lehet a jele, hogy az év második felében és 2007-ben vissza fog gyorsulni az infláció. A ház azzal számol, hogy a teljes termékkosárra vetített drágulási ütem az MNB 2,5-4,5 százalékos célsávjának felső széle felé veszi az irányt, és ennek valószínűségét növeli a legutóbbi időszak gyors forintgyengülése.

Az elemzés szerint a DrKW átszűrődési becslése azt mutatja, hogy a forint március eleje óta végbement 4,5 százalékos gyengülése az euróval szemben önmagában 0,3 százalékpontot fog hozzáadni az inflációhoz a következő hat hónapban. A cég előrejelzése szerint ebben a környezetben a jegybank következő lépése kamatemelés lesz, ráadásul jó eséllyel nagymértékű, különösen abban az esetben, ha az euróövezeti jegybank (EKB) is tovább szigorít.

Kóka: Általános az első negyedévi nagy deficit

Kóka János szerint a Fidesz folytatja depressziókampányát, amikor az ország gazdasági válságáról beszél. A gazdasági miniszter Varga Mihály tájékoztatójára reagálva a Klubrádióban azt mondta: általános, hogy az államháztartás éves hiányának fele az első negyedévben összejön, erre az időszakra ugyanis mindig az arányosnál jóval több kiadás esik. A miniszter szerint soha ilyen bizalom nem volt a magyar gazdaság iránt. Tavaly 5,3 milliárd euró működőtőke áramlott az országba, harmadával javult a külkereskedelmi mérleg, az infláció pedig 2,5 százalék alatt van – fogalmazott Kóka János.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.