Kakukktojás a közpénzen támogatott pályaművek között

Idén is került kakukktojás a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal által kiírt Jedlik Ányos-program támogatott pályaművei közé. Ez úgy derült ki, hogy miután lapunk észrevételezte: négy héttel a döntés megszületése után sem váltak ismertté a program első nyertesei, az NKTH föltette honlapjára a nyertes munkákat.

Magyar Nemzet
2006. 08. 03. 6:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem először nyílt meg az alkalmazott kutatás-fejlesztés területétől enyhén szólva távoli projekt számára is a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap bukszája. A több vesztes pályázó által kifogásolt pályamű címe: A James Joyce-életmű magyar szövegkorpuszának kialakítása; a magyar Joyce-recepció hozzáigazítása a nemzetközi eredményekhez és trendekhez.

A posztmodern előfutárának számító ír költővel kapcsolatos téma párhuzamba állítható a tavalyi Jedlik-program legbotrányosabb nyertes projektjével. Utóbbi az Alaptalan alap: a tradíció folytonosságának és az életmű egységének kérdése Nietzsche, Lukács és Heidegger munkásságában címet viselte, és 54 millió forintot kóstált a bírálóbizottság számára. Megírtuk: amikor a 2005-ös pályázati végeredmény ismertté vált, a Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács (KTIT) állásfoglalásban kérte az adott bírálóbizottság tagjainak felmentését Boda Miklóstól, az NKTH elnökétől, de ő erre nem volt hajlandó. Az idei Joyce pályamű 24 milliót kap az adófizetők pénzéből.

Rakusz Lajos, a Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács elnöke így reagált lapunknak az idei fejleményekre: „A Joyce-pályaműnek nincs köze az innovációs alap általános céljához, vagyis hogy olyan kutatásokat támogassunk, amelyek közvetve vagy közvetlenül a gazdaság versenyképességét, illetve a vállalati innovációt szolgálják. Nincs köze a modern társadalom című alprogram céljához sem, amely szerint a pályázatoknak a mai társadalmi kihívások újszerű, komplex megoldását kell szolgálni. A KTIT elnökénél többen nehezményezték, hogy a tavalyi gyakorlat ismétlődik a támogatások odaítélésénél.” Rakusz továbbá megemlítette: fájlalja, hogy immár másodszor sem került a nyertesek közé egy olyan pályamű, amely Genfben, a találmányi világkiállításon a legrangosabb díjat kapta. Erről az érelmeszesedés gyógyításával kapcsolatos magyar projektről a tavalyi elutasítás után parlamenti vita folyt, kormányzati ígéret hangzott el felkarolására, ezért idén Rakusz Lajos arra biztatta a magyar feltalálót, adja be most is a pályázatát – ám az eredmény ismét elmaradt. „Jobban meg kellene becsülni azokat a sikeres magyar kutatókat, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy eredményeiket itthon hasznosítsák” – tette hozzá az innovációs tanács elnöke. Boda Miklós, az NKTH elnöke, valamint Kóka János, a hivatalt felügyelő gazdasági és közlekedési tárcavezető jelenleg szabadságon van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.