Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Meghátrált az ügyészség, nyert az Altus

Elállt az Altus Zrt. ellen indított keresetétől a Legfőbb Ügyészség – értesült lapunk. Úgy tudjuk: az ügyészség a múlt héten a tavaly november óta szünetelő per folytatását kérte, ám csupán azért, hogy bejelenthesse: a per megszüntetését kezdeményezi. Az alperesek az eljárási törvény szerint ragaszkodhatnak ahhoz, hogy a bíróság ítéletet hozzon az ügyben. A Fidesz szerint egy demokratikus jogállamban elfogadhatatlan az ügyészség eljárása.

Magyar Nemzet
2007. 04. 11. 7:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyészség tavaly áprilisban indította meg a pert az Altus Zrt. és a Humán-Jövő 2000 Kht. ellen a köztük létrejött szerződés semmisségének megállapításáért. A felperes keresetlevele szerint Gyurcsány Ferenc cége 1995. január 12-én jutott hozzá a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) kezelésében lévő Szalay u. 4. szám alatti ingatlan földszinti részéhez. A MeH cége, vagyis az eladó három hónap múltán visszabérelte a vagyont az Altustól, és saját költségén felújította. A felperes szerint az Altus több mint 80 millió forinttal gazdagodott az állam kárára.

Az ügyészség tavaly novemberben kérte a polgári per szünetelését. A két cég képviselői ugyanis a tárgyaláson úgy nyilatkoztak, hogy a vállalkozásoknak nincs követelésük egymással szemben. Az Altus azt állította, nem nyert semmit az ügyleten. Úgy tudjuk, az ügyészség ezután további bizonyítékokat keresett. Információnk szerint egy hete kérte, hogy a bíróság folytassa az eljárást, a szünetelő per ugyanis hat hónap múltán, május 6-án megszűnt volna. A felperesként eljáró Legfőbb Ügyészség egyúttal bejelentette, hogy eláll keresetétől. A per ilyen esetben csak akkor szűnik meg, ha az alperesek ahhoz hozzájárulnak, és közlik, igényt tartanak-e eddigi perköltségük, ügyvédi munkadíjuk megfizetésére. Az alperes ugyanis nem köteles hozzájárulni a per megszüntetéséhez, hiszen számára adott esetben előnyösebb lehet, ha a bíróság ítéletet hoz, és elutasítja a felperes kereseti kérelmét.

A Legfőbb Ügyészség (LÜ) még tavaly áprilisban indított polgári pert a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tulajdonában lévő Altus Zrt. (mint elsőrendű) és a Humán-Jövő 2000 Kht. (mint másodrendű alperes) ellen szerződés semmissége miatt. Álláspontjuk szerint a kormányfő cége 1995-ben színlelt ajándékozási szerződéssel, jó erkölcsbe ütköző módon jutott hozzá egy 87 millió forintos állami beruházáshoz, amikor a másodrendű alperes jogelődje, a Közlöny- és Lapkiadó Kft. ésszerű gazdasági indok nélkül felújította az Altus tulajdonában lévő, Szalay utca 4. szám alatti képviselői klubot.

Az Altus Zrt. 1995. január 12-én jutott hozzá a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) kezelésében lévő ingatlan földszinti részéhez, majd három hónappal később a MeH egyik cége, a Közlöny- és Lapkiadó Kft. visszabérelte azt az Altustól, sőt saját költségén föl is újította a klubot. Az LÜ azt kérte a bíróságtól, állapítsa meg a szerződés semmisségét, és az eredeti állapot helyreállítása céljából kötelezze az Altust, hogy térítse meg a kht.-nak a beruházás egyenértékét.

Mint ismeretes, a Legfőbb Ügyészség a Fidesz feljelentései nyomán vizsgálta meg az ominózus Szalay utcai ügyletet, illetve a lapunk által föltárt miniszterelnöki fantomcég, a Nomentana Kft. botrányos történetét, és mindkét ügyben bűncselekmény gyanúját állapította meg, de elévülés miatt nem indíthatott büntetőeljárást egyik esetben sem. Az ügyészség tavaly novemberben azért kérte a polgári per szüneteltetését a Somogy Megyei Bíróságon, mert az alperesek képviselői tanúként azt állították, a két cég elszámolt egymással, követelésük egymástól nincs, így az ügyészségnek át kellett értékelnie perbeli álláspontját.

Kulcsár Anna

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.