időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Gusenbauer „vörös” öngóljai

Keresztes Lajos
2007.05.16. 09:04

A Der Spiegel a brémai választások apropóján kijelenti: a posztkommunista baloldal Németországban megkerülhetetlen erővé vált. Számolnak a PDS-szel 2013 után – legalábbis a baloldalon. A Die Presse az ügyetlenkedő osztrák kancellárral foglalkozik.

Der Spiegel (spiegel.de)

A baloldali hírmagazinban Florian Gathmann A szociáldemokraták közelednek Lafontaine-hez és társaihoz című cikkében foglalkozik a hét végi brémai tartományi választások tanulságaival. Világos, hogy az SPD már nem tudja megkerülni a Baloldali Párt–PDS-t. Kurt Beck pártelnök egyelőre nem kíván tudomást venni a radikális konkurenciáról. Mindenekelőtt a keleti tartományok szociáldemokratái támogatják a párbeszédet a posztkommunista párttal, s tartják elképzelhetőnek a koalíciót a PDS-szel. Christoph Matschie, a thüringiai SPD-vezető nyíltan ellentmond pártelnökének: „Természetesen komolyan veszem a Baloldali Pártot és lehetséges koalíciós partnert látok benne – ez keleten nem lehetséges másként.” A PDS az új, keleti tartományokban a három néppárt egyikévé alakult. Matschie 2009 nyarán szeretne Thüringia miniszterelnöke lenni, erre a Baloldali Párt–PDS nélkül semmi esélye sincs, ilyen egyszerű a történet. S országos szinten? Ott Matschie szerint egészen máshogy néz ki a történet. Kijelenti: „Addig, amíg Lafontaine radikalizálja a pártot, nincs lehetőség az országos szintű együttműködésre.” Björn Böhning, az ifjú szocialisták vezetője, aki ez év elejétől a berlini városházán dolgozik úgy fogalmazott: „A Baloldali Párttal kötendő koalíció lehetőségét 2013-ban és az azt követő években nem lehet kizárni.”

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív osztrák napilapban Martina Salomon Még nyoma sincs a kancellári bónusznak című cikkében foglalkozik az újra országjárásra induló osztrák kancellárral. Alfred Gusenbauer SPÖ-elnök és kancellár a közvélemény-kutatásokban hónapok óta a Néppárt után következik. S éppen most, pontosan olyan témában, amelyet az SPÖ szívügyeként tálalt, robbant a bomba: az az ötmillió euró, mely a „vörös” focicsapathoz, a Rapid Wienhez folyt, súlyos problémát jelent a szocialistáknak. Amint azt Thomas Hofer politikai tanácsadó megfogalmazta: Az Eurofighter-ügy is kezd irányt váltani, már nem lehet csak az előző kormánypártok botrányaként tálalni, így az SPÖ egyik legfontosabb témáját veszíti el. Fritz Plasser politológus szerint egyelőre nem sikerült az SPÖ-nek magát kancellárpártként tálalni. Az európai kormányfők ennek érdekében már hivatali idejük első időszakában megtették az első lépéseket. Az, amit az Egyesült Államok „mission statement”-nek nevez, melyben megfogalmazzák a ciklusban elérendő céljaikat, Gusenbauer esetében teljesen kaotikus maradt.
Amennyiben a kancellár nem nevezte volna ki „szociális lelkiismereteként” Erwin Buchingert miniszterré, akkor még sokkal élesebb lenne a kormánytagok SPÖ-n belüli bírálata –vélekedett Plasser. S Gusenbauernak valahogy mindig sikerül fontos dolgokat „elügyetlenkednie”.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.