időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Tananyaggá válhat a fogyasztóvédelem

MNO
2007.05.15. 15:34

A kormányzat középtávú fogyasztóvédelmi politikájának célja a fogyasztók biztonságérzetének erősítése, életminőségének védelme – mondta Kiss Péter a parlamentben. A fogyasztóvédelem erejét a kormány a civilekkel való összefogással erősítené, emellett tananyaggá válik majd a fogyasztóvédelem. A fogyasztóvédelmi eseti bizottságának keddi ülésén a MEH és a VPOP is számot adott arról, hogy e területen mit tesznek.

A kormány törekvése az, hogy a fogyasztóvédelem váljon társadalmi megrendeléssé, össztársadalmi üggyé – jelentette a szociális és munkaügyi miniszter az országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának keddi ülésén, aki a kormány 2007-2013 közötti időszakra szóló középtávú fogyasztóvédelmi politikáját ismertette. Kiss szerint a fogyasztóvédelem ereje nem a tiltásban, hanem a nyilvánosságban rejlik, ezért a civil szervezetek szerepét növelni szeretné a kormány. Ezért megszervezik a Fogyasztóvédelmi Tanácsadó Irodák országos hálózatát, amelyek jobb minőségű szolgáltatásokat, jogi segítségnyújtást, tanácsadást, és tájékoztatást nyújtanak. Tovább szeretnék javítani a békéltető testületek működtetését. Ezek mellett az állam, a civil és szakmai oldal részvételével 2007. december 31-ig létrehozzák a Fogyasztóvédelmi Tanácsot.

Emblémák és a pozitív magatartás

A pozitív magatartás ösztönzésére bevezetik a fogyasztóbarát termék, illetve a fogyasztóbarát szolgáltatás emblémát – emelte ki a miniszter. A nyilvánosság szerepének erősítésére 2008. december 31-ig az interneten listát tesznek közzé a jogsértő, illetve a fogyasztóbarát szervezetekről, valamint a veszélyes termékekről. A kormány fogyasztóvédelmi stratégiájának része az is, hogy ez év június 30-ig a Nemzeti Alaptanterv korszerűsítésének keretében tananyaggá válik a fogyasztóvédelem.

Kiss közölte: 2007 végéig létrejön az egységes fogyasztóvédelmi szervezet, aminek része az is, hogy a regionális fogyasztóvédelmi felügyelőségek a közigazgatási hivataloktól a főfelügyelőség közvetlen irányítása alá kerülnek. Ezzel egyidejűleg a jelenlegi 218 fős fogyasztóvédelmi szervezet létszáma fokozatosan 498 főre emelkedik 2009-ig – hangsúlyozta a miniszter.

Milliós bírságokat szabott ki az energiahivatal

A Magyar Energia Hivatal (MEH) és a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) is fontos szerepet játszik a fogyasztóvédelemben – derült ki a bizottsági ülésen, ahol a két szervezet beszámolt az e területen végzett munkájáról. A MEH 2006-ban 13 eljárás során 149 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az energiaszolgáltatókra – mondta Horváth J. Ferenc. A hivatal elnöke hozzátette: tavaly összesen 1110 fogyasztói panaszt vizsgáltak ki, melynek 35 százaléka jogosnak bizonyult, viszont az idén már május 10-ig 830 panasz érkezett a MEH-hez. Ezek 65 százaléka két szolgáltatóhoz köthető. A Budapesti Elektromos Művekre az idén kiróttak 18 millió forintos, és a Tiszántúli Gázszolgáltatóra kivetettek 10 millió forintos bírságot. A két szolgáltatóra kivetett 28 millió forintos bírság a május 10-ig kirótt összeg 75 százaléka. Az elmarasztalás indoka az volt, hogy a két energiaszolgáltató tavaly új számlázási rendszerre tért át, ám előzetesen nem mérték fel annak fogyasztói hatását, így az ügyfélszolgálati irodákban hosszú sorban állás alakult ki, míg a telefonvonalak lefagytak. Ráadásul a TIGÁZ ezzel egyidejűleg áttért éves leolvasáson alapuló elszámolásra is, ami tovább rontotta a helyzetet.

Hárommilliárdért foglaltak le hamis terméket

Kanta Tünde, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának bűnügyi igazgatója elmondta: 2006. január 1-jétől 2007. március végéig a vámhivatalok 74 esetben riasztották a piacfelügyeleti hatóságokat, elsősorban a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget, amely 18 alkalommal tiltotta meg az áru forgalomba helyezését, melynek eredményeként a vámhatóság elutasította az áru forgalomba helyezését. Kiemelte, hogy a mobil alkoholvizsgáló laborok 2007. március 5-től történő működése óta 124 mintából 22 esetben állapítottak meg a dokumentumokban feltüntetettől eltérő alkoholtartalmat.

Tavaly a jövedéki eljárás keretében 2006-ban 491 esetben 120 ezer liter üzemanyagot, 2575 alkalommal 92 ezer hektoliterfok alkoholterméket, 381 esetben 1385 hektoliter bort, míg 23.958 alkalommal 23,829 millió szál cigarettát foglaltak le, és koboztak el – közölte az igazgató, aki elmondta azt is, hogy a vámhatóság egyre intenzívebb és hatékonyabb fellépésének köszönhetően 2005-2006-ban az évi 300 millió forintról 3 milliárd forintra emelkedett a lefoglalt hamis termékek értéke. Utalt arra, hogy a VPOP és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség a közelmúltban közös munkabizottságot hozott létre a jövedéki termékekkel kapcsolatos hatékonyabb fogyasztóvédelmi tevékenység végzésére. A VPOP fogyasztóvédelmi együttműködési megállapodást kötött 10 szövetséggel, intézettel, hivatallal, többek között a Magyar Dohányipari Szövetséggel, a Magyar Márkaszövetséggel, és a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanáccsal.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.