Nitsch újra kirakta véres miseruháját Budapesten

Nitsch 70 címmel a Hermann Nitsch osztrák akcionista csorgatott festményeit felvonultató tárlat nyilt meg Budapesten. A kiállított művek között szerepel egy olyan állati vérrel leöntött miseruha is, amilyenhez hasonlókat Nitsch már szerepeltetett 1999-es botrányos kiállításán a Kiscelli Múzeumban.<br /> 

MNO
2008. 10. 15. 13:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiállítás megnyitóján részt vevő Nitsch felidézte az 1999-ben a budapesti Kiscelli Múzeumban, az egykori kolostor templomában botrányt és zavart keltő "Orgia-misztérium-színház" című tárlatát és örömét fejezte ki, hogy most ismét Budapestre látogathatott. Szavai szerint nem az akkori tiltakozás tartotta vissza attól, hogy ilyen sokáig nem állított ki Magyarországon. Nitsch természetesnek tartja, hogy a művészetét negatív reakciók is fogadják.

Emlékezetes, hogy a 1999-es kiállítás ellen az egyházak és civill szervezetek is tiltakoztak. Többek között azt nehezményezték, hogy egy egykor szakrális célokra használt épületben vallásgyalázó műveket helyeztek el. Nitsch és munkatársai ugyanis Jézus kereszthalálának történéseihez hasonló akciókat szerveztek, amelyeken állatokat öltek meg és vérüket, belső szerveiket is felhasználták alkotásaikhoz. Az akcióik végén pedig lakomát rendeztek az elpusztított állatokból.

A tárlaton a pirossal, feketével csorgatott festmények mellett megtekinthető egyebek mellett egy vérrel leöntött szertartási ruha installációja is, valamint egy, a művész által használt festőkötény is a látogatók szeme elé tárul.

(forrás: mti, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.